Veilig geland bij De Cultuurboerderij: organisatie Kunsteluck 2019 Jack van Tuyl, Jan Adriaans en Roel Blok en Gerard en Berdie Pasmans.
Veilig geland bij De Cultuurboerderij: organisatie Kunsteluck 2019 Jack van Tuyl, Jan Adriaans en Roel Blok en Gerard en Berdie Pasmans. (Foto: )

Kunsteluck Festival breidt uit

Rens van Ginneken

Festival jonge podiumkunstenaars

Na een succesvolle eerste editie in 2018 komt het Kunsteluck festival van Stichting Don Quichot in Brabant dit jaar flink uitgebreid terug. Nu zijn er al zes dramagezelschappen, waaronder Theaterschool Hilvarenbeek en een school. Ook is er aan deze editie muziek en dans toegevoegd. Plaats van handeling: De Cultuurboerderij in Westelbeers, zondag 14 april.

De Kempen - "Vorig jaar hadden we nog een combinatie van de jeugdgroepen van toneelvereniging Keskenoate uit de Beerzen en toneelvereniging Ons Eygen Landt uit Best en werd er op twee dagen, op twee verschillende locaties gespeeld. Nu beperken we ons tot één locatie, maar het aantal deelnemende verenigingen is flink uitgebreid", zo legt Jan Adriaans van Stichting Don Quichot en van Keskenoate uit. Het festival was in 2018 al succesvol en er bleek vervolgens nog meer animo om deel te nemen in De Kempen. "Het groeit", constateert Adriaans. "De kans is reëel dat we het volgend jaar nog groter en steviger kunnen neerzetten." Dat is goed nieuws voor alle kinderen en jeugd die zich bezighouden met toneel, muziek, of dans en waarvoor de podiummogelijkheden vaak beperkt zijn. Jack van Tuyl van de mede-ondersteunende stichting KuBes vult aan: "Met het organiseren van een podiumfestival voor de jeugd van 9 tot 25 jaar, met muziek en dans erbij, past dit echt binnen het plaatje 'totaaltheater'. Daarmee hopen we ook een groter en gemêleerder publiek te kunnen trekken. Het is mooi dat we nu ook het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Brabant overkoepelende Kabra mee hebben gekregen. Dat geeft meer body en dus meer mogelijkheden."

Premières

En zo ligt er nu dus een hele lijst deelnemers uit een brede regio. Keskenoate is van de partij met de Kindergroep die de voorstelling 'Koud!!' brengt en ook medegrondlegger Ons Eygen Landt treedt weer aan, nu met 'Koningin van ijs'. Theaterschool Hilvarenbeek geeft acte de présence, alsook Pardoes uit Netersel. De Eenakter uit Hapert speelt 'Petra Pan' en St. Pancratius uit Hoogeloon brengt 'ZHZHZHB'. Schooltoneel is er van leerlingen van het St.-Joriscollege uit Eindhoven met 'Bellenblazen en Hoelahoep'. Allure uit Middelbeers treedt aan met een dansuitvoering en er is een muzikaal optreden van Released Notes. Stichting Impresariaat Kunsten biedt een professionele voorstelling aan van De Waarzegsters: 'Tijd van de Waarheid'. Alle voorstellingen, vrijwel allemaal premières, rouleren en zijn gedurende de dag drie maal te zien binnen bij De Cultuurboerderij, of op het buitenterrein. Het geheel wordt afgesloten met een congasessie voor alle deelnemers. "We zijn nu echt weer een slag verder", besluit Van Tuyl. "De deelnemers krijgen en nemen nu zelf meer verantwoordelijkheid. Op die manier kunnen we verder groeien, naar een regionaal breed gedragen podium voor kinderen en jongeren."

Zondag 14 april, van 12.45 tot 17.15 uur. Entree is 3 euro.

Meer berichten