Een gezellige drukte bij de aanschuifmaaltijd in Loes Kolsters’ (op voorgrond in kokstenue) huiskamertje.
Een gezellige drukte bij de aanschuifmaaltijd in Loes Kolsters’ (op voorgrond in kokstenue) huiskamertje. (Foto: )

Loes gaat voor haar 'vega-droom'

Rens van Ginneken

Aanschuifmaaltijd in Oostelbeers

Loes Kolsters is op een veganistische missie, maar hoeft niet zo nodig te bekeren. Ze laat mensen liever gezellig aanschuiven bij haar dinertjes. Haar doel: een veganistische kookstudie in Parijs.

Oostelbeers - Tegen zes uur 's avonds is haar huiskamertje goed gevuld met 26 gasten. Die kijken alvast verlekkerd naar de veganistische hapjes en tapas in alle kleuren van de regenboog. Gastvrouw Loes Kolsters legt ondertussen de laatste hand aan de soepjes. Caroline Linnemans uit Oirschot kijkt bewonderend naar het uitgestalde banket, het servies en de seventies huiskamerinrichting. 'Ik hoorde goede berichten over Loes' kookkunsten. Nee, ik ben niet bewust vegetarisch.' Loes Kolsters organiseert al een tijdje deze 'aanschuiftafels'. Ook kookt ze wekelijks veganistische afhaalmaaltijden en organiseert ze allerlei andere zaken als crowdfunding voor haar missie: in november wil ze een studie volgen aan het gerenommeerde Institute Culinaire Vegan in Parijs, om haar vega-kookkunsten naar een nog hoger plan te tillen. 'Het valt op, dat er vooral niet-veganisten op af komen. Dat is ook gaaf, om juist hen te laten ervaren dat het ook zónder vlees kan. Ik ben zeker geen 'vega-Jehova'. Een stukje bewustwording is al mooi en wat ik zelf nog het leukste vind, is de verbinding tussen mensen die elkaar meestal niet kennen', zo vertelt Loes tussen de zoete aardappelsoep en de tacoschuitjes met vegagehakt.

Quichebodem

Haar gasten komen deze avond uit De Beerzen, Oirschot, Hilvarenbeek en zelfs uit Venetië. Aan de tafel wordt er geestdriftig gepeuzeld door vijf dames van een hardloopclubje van de gemarineerde champignons en minikiwi's. 'Ik ben heel verrast', vertelt Suzanne Aarts van het hardloopclubje. 'Eén van de meiden had dit evenementje op Facebook gezien. We doen hier wel inspiratie op hoor!', verklaart ze, terwijl de rest van haar groepje aan Loes' lippen hangt als deze het geheim van haar quichebodem deelt. Het valt op dat er maar enkele mannen zijn. Judith Timmermans uit Biest-Houtakker denkt: 'Misschien dat mannen toch meer aan hun vlees vasthouden. Of vrouwen organiseren eerder zo'n etentje als gezamenlijk uitje?' Eén van die mannen is Evert van Rongen uit Oirschot. 'Ik help Loes ook in de keuken. Veganistisch koken is best een uitdaging. Je wilt toch een bepaalde gelaagdheid in je gerechten, ondanks de beperktere mogelijkheden qua ingrediënten. Het is dan leuk om samen met Loes te zoeken naar oplossingen.' Als een paar uurtjes later ook het mango-venkelijs en de koffie met gecondenseerde kokosmelk gretig aftrek hebben gevonden is het tijd voor de betaling. Dat gaat anoniem en ieder geeft wat het hem of haar waard was, met de voorkennis, dat de inkoop 17,50 euro per persoon was. Loes kijkt zeer tevreden terug op de avond. 'Je zag weer mooie verbindingen. En voor mij is het weer een stukje dichter bij mijn Parijse studie.'

www.kokeninparijs.nl

Meer berichten