Zondag speelde de harmonieafdeling van De Vriendschap bij live talkshow Beers’ Gebuurt in De Kerk Oostelbeers.
Zondag speelde de harmonieafdeling van De Vriendschap bij live talkshow Beers’ Gebuurt in De Kerk Oostelbeers. (Foto: )

Veel veranderde, De Vriendschap bleef

Rens van Ginneken

Muziekvereniging 170 jaar

'Harmonie en Drumband' veranderde in 'Muziekvereniging', activiteiten en repertoire gingen met de tijd mee, maar de naam 'De Vriendschap' is al 170 jaar onveranderd leidend bij de grootste muziekvereniging in de Beerzen.

De Beerzen - Veel muziekverenigingen in de regio vieren in deze periode hun 170- of 175-jarig bestaan. Dat is niet toevallig, zo legt Jan van Vroenhoven van heemkundekring Den Beerschen Aard uit. "Het heeft alles te maken met de Tiendaagse Veldtocht van Willem I tegen de opstandige Belgen, in 1831. Het leger bivakkeerde voor de veldtocht in deze contreien, met twaalfduizend man. Na de veldtocht begonnen de Kempenaren de muziek van het leger te missen. Ze namen tweedehands instrumenten van de troepen over en richtten eigen muziekgezelchappen op."

Zo begon het ook in de Beerzen, in 1849, met Harmonie De Vriendschap. Altijd waren de eigenaren van Landgoed Baest in Oostelbeers de beschermheren van de harmonie en de drumband die er in 1954 bij kwam. "In juni zijn we weer uitgenodigd op de verjaardag van mevrouw Van de Mortel", vertelt Brenda Smolders, al twaalf bespeelster van divers slagwerk. Exemplarisch voor de aantrekkingskracht van De Vriendschap is trombonist Wim van Es, zelf al zestig jaar lid. "Ik woon alweer járen in Diessen, maar ik blijf De Vriendschap trouw. Inmiddels heb ik al tien dirigenten meegemaakt. Ja: je denkt dat je niet meer gemist kan worden hè", vertelt hij met een brede glimlach. Smolders weer: "De Vriendschap is echt een hechte club en de naam stáát ergens voor, het voelt bijna als familie. Als één van ons verbouwt bijvoorbeeld, krijgt hij vrijwel zeker hulp aangeboden vanuit de vereniging."

Hard gekookt ei

De Vriendschap kent een rijk verleden, met een wat Bert Haanstra-achtige allure van het begeleiden van processies, openen van de kermis, gildefeesten en het optreden op de Westelbeerse Pinksterfeesten. "Dan speelden we voor een hard gekookt ei," lacht Van Es. In 1999 bereikte de harmonie de hoogste afdeling: de Eerste Divisie, en kreeg daarvoor de Koninklijke Erepenning. Maar er veranderde veel in de laatste decennia, vertelt Smolders: "Het spelen op straat gebeurt steeds minder, de jeugd vindt dat ook minder leuk. Er komt ook weinig publiek meer naar buiten, er gaat hooguit nog eens een gordijntje opzij. Ook daarom veranderden we dit jaar naar Muziekvereniging De Vriendschap. Het wordt breder, met instrumenten zoals gitaar, viool en keyboard erbij en een moderner repertoire met filmmuziek en nummers van Queen bijvoorbeeld."

Het wordt een druk jubileumjaar voor De Vriendschap. "We gaan op 5 mei weer Dauwtrappen. Dan worden ook onze nieuwe kostuums voor het eerst getoond. En op 26 oktober hebben we ons grote jubileumconcert, waarbij ook een boekwerk over de vereniging wordt gepresenteerd."

www.devriendschapdebeerzen.nl

Meer berichten