Ereleden Jan Smetsers, Cor Smetsers (†) en erevoorzitter Nol van Straten
Ereleden Jan Smetsers, Cor Smetsers (†) en erevoorzitter Nol van Straten (Foto: )

Biljartclub levert unieke prestatie

Rudi Muller

85-jarig jubileum

Groot feest bij biljartvereniging 't Vrijhof libre; de club bestaat dit jaar 85 jaar en om die reden heeft de club de eer aankomend weekend een nationaal toernooi te organiseren.

Oirschot - Vanuit het hele land komen spelers van hoog niveau naar Oirschot om zich te wagen aan een zogenoemd kadertoernooi 38-2. Bij deze spelvorm, die nooit eerder officieel werd gespeeld in onze gemeente, wordt het biljart in negen vakken verdeeld waarin maximaal twee caramboles achter elkaar in hetzelfde vak gemaakt mogen worden. Dit maakt het spel moeilijker en minder voorspelbaar.

In oktober 1934 werd de club opgericht bij café de Woudgalm, dat werd geleid door de opa van Frans Smetsers. Inmiddels zijn ze thuis bij café 't Vrijthof, waar dit jaar ook een bijzondere mijlpaal is behaald. Secretaris Peter Kreijveld vertelt: Frans en zijn vrouw Petri zitten 25 jaar in dit café, ook dat mag gevierd worden tijdens dit feestelijke weekend." Voorzitter Henk van der Leeden vult aan: "We hebben met de Cis een geweldige accommodatie, goede biljarts en genieten de volledige medewerking van Frans en Petri. Dit zijn voorwaarden waar je als club aan moet voldoen, wil je het zo lang volhouden." Peter: "Er zijn niet veel biljartclubs die 85 jaar oud mogen worden, zeker in deze tijd is dat redelijk uniek te noemen. We hebben het geluk dat we altijd enthousiaste en betrokken leden hebben gehad en zijn blij met de sponsoren die ons in staat stellen de nationale toernooien te organiseren." Leden van het allereerste uur zijn er helaas niet meer maar Jan Smetsers, degene die nu het langste lid is, doet toch een aardige poging door zich in 1944 bij de club aan te sluiten. Ook Nol van Straten is inmiddels ruim 70 jaar lid. Niet alleen kan de club sociaal gezien bouwen op haar leden, er worden ook prestaties geleverd. Zo waren er door de jaren heen verschillende kampioenen in het gewest en het district en mocht Carel de Rijk zich zelfs nationaal kampioen bandstoten noemen. Jos van Haren en Maarten Smetsers wisten zelfs dit seizoen nog ver te komen. Peter: "Als leden van onze club mee mogen doen aan de nationale wedstrijden, zijn dat hoogtepunten." Elke dinsdag wordt er een clubavond gehouden, met een onderlinge competitie waaruit een clubkampioen komt. Daarnaast speelt men onder de vlag van de KNBB, waar vier teams jaarlijks competitie spelen tegen clubs uit district Kempenland. Ook is er dinsdag overdag een recreantencompetitie.

Dat biljart een oude mannensport zou zijn, wordt direct ontkracht door naar de deelnemerslijst van dit toernooi te kijken. Zo mag 't Vrijthof de jonge broers Dudink ontvangen. De 16-jarige Nick Dudink werd afgelopen jaar in Frankrijk nog Europees kampioen voor spelers onder de zeventien. Zijn drie jaar oudere broer Leon werd Nederlands kampioen in 2016. Het toernooi vindt plaats op vrijdag 22 en zaterdag 23 maart, waarna de finale zal plaatsvinden op zondag 24 maart. Het evenement is voor iedereen vrij te bezoeken en te volgen via www.hetvrijthoflibre.nl.

Meer berichten