Column Rens

Wacko

Foto:

Gelukkig ben ik nooit fan geweest van Michael Jackson, anders had ik nu waarschijnlijk met een heel 'wacko' gevoel gezeten. Hij heeft, in mijn optiek, een aantal hele leuke nummers gemaakt, maar ook veel waar ik niks mee kon. Soms zo zoetsappig dat het glazuur van mijn tanden smolt, dan weer kabbelde het maar een beetje nietszeggend voort en werd het vooral overeind gehouden door zijn malle hijgjes, kinderlijke kreetjes en een energiek dansje. Hij had ontegenzeglijk veel talent, maar was ook, op zijn zachtst gezegd, een nogal vreemde snuiter op sociaal gebied. Altijd bekroop me een wat unheimisch gevoel bij Wacko Jacko. Ik voelde dat er iets niet klopte aan het over-gestileerde plaatje en zijn gebrek aan zelfrelativering en zelfspot maakten interviews met hem vooral tot een lange zit. Veel grote artiesten ontsporen wel ergens, bijvoorbeeld omdat ze te weinig tegenspraak krijgen en omdat het behoorlijk eenzaam kan zijn daarboven. Maar Jackson ging wel erg ver, met zijn veredelde kinderboerderij, met Efteling-trekjes en de logeerpartijtjes aldaar met minderjarige fans op zijn slaapkamer.

Op Neverland gebeurden vreemde dingen, maar dat het zó ver ging, dat weten we nu pas echt met de documentaire 'Leaving Neverland'. Twee mannen, destijds jongetjes en zwaar fan van Michael, doen hun verhaal over het misbruik wat daar plaats zou hebben gevonden. Als het maar voor de helft klopt, dan nog is het zeer schokkend. Hun idool ging systematisch en zeer berekenend te werk. Wat veelzeggend was in de documentaire, was dat de mannen nu nog verscheurd lijken te worden door het ernstig seksueel en geestelijk misbruik én hun enorme liefde voor Jackson. Die ging zo ver, dat ze in eerdere zedenzaken tegen Jackson een positieve getuigenis over de megaster aflegden. Fans over de hele wereld schreeuwen moord en brand, omdat hun droombeeld postuum vernield dreigt te worden.

Ik vrees dat, zelfs als de nu in 'Leaving Neverland' beschreven ervaringen niet honderd procent bewezen kunnen worden, aan Michael Jackson altijd het imago van een mogelijke pedofiel blijft hangen. Het zal het onbevangen genieten van zijn muziek voortaan onmogelijk maken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden