Waardige zuster Helena op 90-jarige leeftijd overleden

Foto: Marc van den Hout

Zuster Helena van Karmel Sint-Joseph is op 4 maart op 90-jarige leeftijd overleden.

Oirschot - Als oudste in een groot, diepgelovig gezin zorgde zij al heel vroeg mee in de huishouding. Op 23-jarige leeftijd trad Helena, geboren in Eersel als Leentje Kox, in bij de Karmelietessen in Oirschot waar zij als buitenzuster dienstdeed. Zij was de poortzuster, zorgde voor de gasten, was verantwoordelijk voor de sacristie, deed de boodschappen en leidde misdienaars op (soms 11 tegelijk).

In de jaren tachtig richtte zij een museum in over de geschiedenis van de Karmel en over Moeder Margaretha der Engelen, de stichteres van Karmel Sint-Joseph. In de rondleidingen kon zij gedreven en met verve vertellen over deze 'Heilige Non van Oirschot'.

Zij dacht altijd aan medemensen en bood een luisterend oor en een warm hart. Voor zichzelf had zij weinig nodig. Zij was diepgelovig en bad veel. 67 jaar lang was deze wakkere en waardige zuster Helena 'het gezicht' van de Karmel.

Kloostercel

Voor de tentoonstelling 'Hemeltje Lief' in Museum de Vier Quartieren stelde zij spontaan haar originele kloostercel beschikbaar. Evenals de mantel van Maria Margaretha der Engelen, nog te bezichtigen in het museum tot eind oktober. In het museum is ook een film te bekijken, waarin zuster Helena vertelt over haar leven.

Meer berichten