Broers en zussen Van de Looij.
Broers en zussen Van de Looij. (Foto: )

Familie Van de Looij samen 1000 jaar

Rudi Muller

Een groots feest

De familie van de Looij uit Oirschot wacht aankomende zondag een wel heel speciale dag. Op 10 maart zijn de veertien broers en zussen samen namelijk precies duizend jaar oud.

Oirschot - Dat dit groots gevierd gaat worden, spreekt voor zich. Het gezin van vader 'Marte Jappe' en moeder Anna van Oirschot, waarvan de oudste 80 en de jongste 62 is, kent maar liefst vier tweelingen. Allen groeiden zij op in een boerderij aan de Lubbersstraat, waar vader een gemengd agrarisch bedrijf runde. Toen moeder Anna 33 jaar oud was, had ze al tien kinderen. In totaal kreeg ze er zestien, waarvan er twee helaas niet meer in leven zijn. Daarnaast was moeder ingetrouwd, wat inhield dat ze de zorg voor de broer én de vader van haar echtgenoot er gratis bij kreeg. De kinderen waren een welkome versterking binnen het bedrijf, waar hard werken een vanzelfsprekendheid was.

Op de bewuste datum verzamelen de acht heren en zes dames samen met hun aanhang bij de Stapperij. Samen brengen zij dan een bezoek aan het ouderlijk huis, waar niet alleen alles verbouwd is maar zelfs de straat een andere naam heeft gekregen. Het pand staat nu op de Mousten en de huidige bewoner is zo vriendelijk om een rondleiding te verzorgen op de plek waar dit bijzondere gezin geboren werd. De tocht, die overigens per huifkar afgelegd zal worden, gaat hierna verder naar de Heilige Eik. Samen met pastor van Nunen zal daar een dankgebed klinken en zal het gezelschap een aantal liederen zingen, waarna ze terugkeren naar de Stapperij. Nadat de burgemeester hen heeft geëerd, zal hier ook het diner plaatsvinden. 's Avonds komt de rest van de familie en zullen er ruim honderd 'Looijen' aanwezig zijn om deze mijlpaal te vieren. Herinneringen aan vroeger zijn er voldoende. Zo wordt verteld over het harde werken op de boerderij en dat men nooit wat tekort is gekomen. Gert: "Ons moeder deelde de haringen in drieën en een stukje worst werd op de millimeter afgesneden, zodat iedereen altijd evenveel kreeg. We sliepen met drieën in een bed maar we hadden het goed samen." Sjaak weet nog dat het gezin tijdens de oorlog een gat met planken erop bouwde, wat men de schuilkelder noemde. Ook het neerstorten van een vliegtuig op de A58 staat hem nog bij.

Het motto van de familie van de Looij luidt 'feesten wanneer ge kunt' en dit wordt dan ook nageleefd. Er wordt geen verjaardag overgeslagen en elk jaar vindt er een fietsdag plaats. Om de twee jaar is er de 'Mooi van de Looij dag', waar de hele familie samenkomt. Alle leden van het gezin wonen in een straal van tien kilometer en zijn hecht met elkaar, alleen Wim woont in Oudenbosch. Ook minder fijne momenten worden samen opgelost, zoals die keer dat er een woning moest worden omgebouwd en dit binnen no-time werd opgelost. Vele handen maken licht werk, en vele handen zijn er hier absoluut. Het gezin besluit: "Vreugde en verdriet ligt dicht bij elkaar, maar beiden horen bij het leven".

Meer berichten