Francien van Kaathoven met de handbike waarmee ze op 13 juni de Kaunertal Gletscher gaat beklimmen met de LibraBikers.
Francien van Kaathoven met de handbike waarmee ze op 13 juni de Kaunertal Gletscher gaat beklimmen met de LibraBikers. (Foto: )

'Het moet zoals het gaat'

Rens van Ginneken

Wandelen voor de HandbikeBattle

Francien van Kaathoven doet op 13 juni met de LibraBikers mee aan de HanbikeBattle in Oostenrijk. Met haar team gaat ze de Kaunertal Gletscher op: twintig kilometer op armkracht omhoog. Om deel te kunnen nemen, organiseert ze onder meer een sponsorwandeling op Landgoed Baest. Op zaterdag 9 maart zijn is daar een mooie omgang uitgezet.

Oostelbeers - Francien werkt en woont alweer zo'n acht jaar op landgoed Baest. 'En het bevalt me goed', vertelt ze met een glimlach en de blik op de groene tuinen, waarop ze vanuit 'haar' kantoor zicht heeft. 'Landheer Jan-Hein van de Mortel had zelf bedacht dat ik het archief wel op orde kon brengen. Zo ben ik hier terecht gekomen', lacht ze.

Een halve eeuw geleden sloeg het noodlot toe voor Francien. Op de weg van Eindhoven naar Veghel, nog voor de A50 er was, werd ze bij het oversteken aangereden door een vrachtwagen. Ze werd dertig meter meegesleurd en haar benen kwamen tussen de dubbele wielen. 'Er was van alles beschadigd, gebroken en verbrijzeld in mijn lichaam. In de ziekenhuizen waren ze destijds nog niet zo knap als nu. Toen het min of meer begon te genezen heb ik lang fysiotherapie gevolgd. Het ging af en aan zeg maar. Rond mijn 25e leek het of er van binnen iets scheurde. Dat bleek te kloppen: alle beschadigde delen en het littekenweefsel waren niet mee gegroeid. Ik heb daarna nog zo'n twintig operaties ondergaan, van huid oprekken tot het verplaatsen van spierweefsel. Daarna ging het redelijk, tot een jaar of zes geleden…'

Marathon

Ze vervolgt: 'zonder stok lopen ging toen echt niet meer. De revalidatiearts van Libra Blixembosch, kon weinig meer voor me doen. De rek was er letterlijk uit.' Francien kon het toch op haar manier accepteren. 'Ik kan dan toch wel positief blijven', vertelt ze. 'Ik ben gaan kijken: wat kan ik nog wél. Vanuit het revalidatiecentrum kwam de mogelijkheid om mee te doen aan de HandbikeBattle, een echte wedstrijd op 13 juni in Oostenrijk. Sinds oktober ben ik flink aan het trainen op kracht en uithoudingsvermogen. Op de Kaunertal Gletscher gaat het twintig kilometer omhoog, met stukken van 14 procent stijging. We gaan met ons team van vijf bijvoorbeeld naar Nijmegen en Zuid-Limburg om op de heuvels te trainen. Het zal niet makkelijk worden, maar mijn motto is inmiddels: als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat!', zo vertelt ze krijgslustig. Francien heeft enorm veel zin in de HandbikeBattle, maar ook in het sponsorevenement wat ze rondom deze spannende wedstrijd organiseert: een fraaie wandeling op landgoed Baest op zaterdag 9 maart. 'Mensen kunnen hier op die dag van 9 tot 11 uur voor vijf euro inschrijven bij de Eikehoef. Ik zorg voor koffie of thee en koek voor na de wandeling!' De wandeling van 5 kilometer door park en bos is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Voor hen is een wat kortere route over de tuinpaden voorzien.

www.landgoedbaest.nl

Meer berichten