Verbraak en Van Bijnen met ‘Endless Road’, zondag 10 maart, 14.30 uur  bij De Cultuurboerderij.
Verbraak en Van Bijnen met ‘Endless Road’, zondag 10 maart, 14.30 uur bij De Cultuurboerderij. (Foto: )

Van begeleiding naar de spotlight

Rens van Ginneken

Verbraak & Van Bijnen

Na vele jaren als begeleidingsmuzikanten te hebben geacteerd bij grootheden als Claudia de Breij, Freek de Jonge, Paul Haenen of Rob de Nijs pakken Joost Verbraak en Jan van Bijnen nu zelf de hoofdrol in hun muzikale avontuur 'Endless Road'. Met hun mix van Americana, blues en New Orleans-style weten ze hun publiek steeds te verrassen. Op zondag 10 maart speelt het duo bij De Cultuurboerderij.

Westelbeers - Muzikant Jan van Bijnen, alweer jaren wonend in Rotterdam maar afkomstig uit Ulvenhout, heeft na ruim vijf jaar even een jaartje vrijaf van zijn werkzaamheden voor Freek de Jonge. Deze heeft momenteel de handen vol aan een tentoonstelling en een solotour. Van Bijnen hoeft zich desondanks niet te vervelen, want naast zijn Verbraak en Van Bijnen project lopen er momenteel ook nog een tour met een Creedence Clearwater Revival tribute en andere begeleidingsklussen. De klik tussen Van Bijnen en Joost Verbraak is voelbaar op het podium. "We werken pas tweeëneenhalf jaar samen, maar het lijkt alsof we elkaar al van vroeger kennen", lacht Van Bijnen, met zijn herkenbare, immer wat hese stemgeluid. "Ik wilde altijd al eens een muziekproject opzetten, met een sousafoon als bas. In Brabant kennen we dat instrument eigenlijk alleen van carnaval, maar het heeft zo'n mooi loom, eigen geluid. En Joost is er wel een virtuoos op hoor", aldus Van Bijnen.

Freek

In een rap tempo werden er songs geschreven en een cd opgenomen door het duo. Wat met name opvalt is de hoeveelheid instrumenten die het duo ter hand neemt. Zo speelt Verbraak naast de sousafoon ook nog accordeon en toetsen en neemt topgitarist Van Bijnen verschillende snaarinstrumenten, maar ook een trompet en de zang voor zijn rekening. De klankkleur wordt door recensenten omschreven als 'Wild groovend, broeierig, ontroerend en swingend'. "We zijn maar met zijn tweeën natuurlijk, terwijl je toch zoveel mogelijk 'kleurtjes' in de composities wilt brengen", verklaart Van Bijnen. Zo gingen ze aan het toeren, de van origine Brabantse mannen, op hun Endless Road.

Theaterambiance

"Samen kilometers maken, als vrienden. Een beetje spannend wel, want: hoe wordt je eigen werk ontvangen? Gaandeweg ontwikkelde zich ook steeds meer connectie met het publiek, de dialoogjes tussen de liedjes worden ook steeds hilarischer. Ook in de theaters, wat we sinds een half jaar ook doen, werkt het goed. We zijn natuurlijk de theaterambiance ook wel gewend van het werken voor Claudia of Freek bijvoorbeeld. Het publiek is enthousiast over de mix van stijlen en afwisseling en is vaak verrast - altijd leuk om te horen - dat we niet al bekender zijn", lacht hij. Als het aan de recensenten ligt hoeft dat niet lang meer te duren. 'Verbraak en Van Bijnen zijn blijvertjes, neem dat maar van me aan', zo schreef bijvoorbeeld de befaamde popjournalist Jean-Paul Heck in Soundz Magazine.

www.cultuurboerderij.nl

Meer berichten