Column Rens

Elf over elf

Foto:

Ik stop voor een zebrapad, waar een schoolklas in carnavalskleding de oversteek waagt. De meute wordt geleid door een leerkracht in piratentenue, met daaroverheen het obligate Gele Hesje. Hij maant de kinderen door te lopen, terwijl hij het aanstormend verkeer nauwlettend in de gaten houdt. Mijn dashboardklokje laat zien dat het exact 11.11 uur is. Ik had het zelf nooit kunnen bedenken.

De piraat deed me natuurlijk onwillekeurig denken aan dé Gele Hesjes in Frankrijk en België en zelfs hier, zij het dan op nogal bescheiden polderschaal. Onvrede over globalisering, hogere energieprijzen, hogere BTW op levensmiddelen. Het Gele Hesjesprotest oogt ongeleid, maar inspireert zowel de bewust alleenstaande moeder als de zwaar getatoeëerde Feyenoordaanhanger, of de behoudens zijn hesje wat kleurloze medewerker binnendienst. Zij willen de regie weer waar deze hoort en niet bij een regering aan een touwtje van de miljardenconcerns. Als Rutte afschaffing van dividendbelasting voor multinationals presenteert, sámen met hogere BTW op levensmiddelen, dan roept dat weerstand op. Als de groei van Schiphol stuit op negatieve adviezen vanuit de milieuhoek, vanuit de leefbaarheidshoek en vanuit het idee dat zwaar gesubsidieerde vliegvakanties misschien niet meer normaal gevonden moeten worden, als het volk wordt uitgenodigd aan overlegtafels en daar netjes zijn inbreng op die tafel legt en als de minister vervolgens alle mooie intenties arrogant van die tafel veegt, om alsnog ruim landingsbaan te geven voor Schiphol, dan…? Die strategie van 'inspraak voor de goeie sier' heb ik hier in eigen dorp ook al vaker voorbij zien komen. Dat is desastreus: het leidt ertoe dat goedbedoelende mensen zich afkeren van wat in hun ogen geen echte democratie meer is. Dan roert het volk zich, zoals het zich niet meer roerde sinds…?

Ja, sinds wat eigenlijk? De Nederlanders, met uitzondering van een paar Gele Hesjes, gaan zo gauw nog niet de straat op met een bord met 'OpRutte!'. Hier in Brabant al helemaal niet. Behalve dan in de aanloop naar Vastenavond, als Piraat-plus, mét een Geel Hesje. Het kan vijf vóór, of vijf óver twaalf zijn. Voor nu is het elf over elf.

Meer berichten