Feestelijk gedekte tafels bij de jubileumeditie van Erpel en klets
Feestelijk gedekte tafels bij de jubileumeditie van Erpel en klets (Foto: )

Vijf jaar 'Erpel en Klets' gevierd

Rudi Muler

Burgemeester schuift aan

Ter ere van het eerste lustrum vond afgelopen woensdag een speciale editie plaats van 'Erpel en Klets'. Om de twee weken wordt tijdens deze avonden in de Enck gekookt voor alleenstaande 65-plussers en dit keer schoof niemand minder dan burgemeester Judith Keijzers aan.

Oirschot - De huidige organisatoren Marion Smits, Lèneke van der Velde en Joanna Verbruggen zijn al vijf jaar betrokken en nog altijd enthousiast over het concept, wat begon als een samenwerking tussen verschillende lokale medewerkers uit de gezondheidszorg, GGD en gemeente. Ook de Katholieke Bond voor Ouderen en diëtiste Mariëlle Caron werkten nauw samen met de werkgroep, die uiteindelijk besloot een kookclub voor en door ouderen op te zetten, waarbij de sociale functie het voornaamste doel is. Inmiddels heeft de club dertien vrijwilligers waarvan er telkens drie koken en twee fungeren als gastvrouw. Marion Smits: "Naast deze vrijwilligers die hun uiterste best doen om een lekkere, voedzame en gezonde maaltijd aan te bieden, zijn we blij met de vele lokale middenstanders die ons regelmatig sponsoren." Erpel en Klets leeft bij de doelgroep. Lèneke van der Velde: "De meeste mensen blijven terugkomen, maar we zien ook dat ze steeds vroeger komen. Voorafgaand aan het diner is er zodoende ruimte voor een praatje met elkaar." Bij binnenkomst wordt gecheckt wie er de volgende keer weer bij is en dat zijn vaak dezelfde gezichten, wat ervoor zorgt dat het gezelschap wat met elkaar op kan bouwen. Op dit moment is er dan ook een wachtlijst. Opvallend is dat het gezelschap tijdens deze avond op één man na louter bestaat uit vrouwen. Deze ene man is dan ook het stralende middelpunt tijdens deze jubileumbijeenkomst en weet zich in het gezelschap van zo'n dertig vrijgezelle dames. Nadat de organisatie alle aanwezigen had bedankt voor hun komst, was het woord aan de burgemeester. Keijzers sprak haar bewondering uit voor de vrijwilligers en gaf aan blij te zijn met hun betrokkenheid en bijdrage aan een socialere samenleving binnen de gemeente Oirschot. Tenslotte sprak zij de hoop uit dat ondanks dat het voortbestaan van de Enck allerminst zeker is, een initiatief als dit hoe dan ook doorgang kan blijven vinden. Na deze mooie woorden was het tijd om aan tafel te gaan. Dit keer stond er een pastinaaksoepje, een hoofdgerecht met vis en een verrassend nagerecht op het menu. Normaal gesproken biedt de organisatie twee gangen aan voor de prijs van 7 euro. In principe vindt Erpel en Klets het gehele jaar door plaats, met uitzondering van de zomerperiode waarna het seizoen traditiegetrouw wordt geopend met een barbecue bij zorgboerderij het Scheiend. Daarnaast wordt er bij speciale gelegenheden extra uitgepakt. Joanna Verbruggen: "Afgelopen kerst hadden de vrijwilligers een uitgebreid kerstdiner samengesteld en hebben we er een extra gezellige avond van gemaakt." De organisatie is vastbesloten ook de komende jaren door te gaan met dit project.

Meer berichten