Foto:

Alle tijd voor persoonlijke aandacht

Van de redactie

Vrijwillige Mantelzorg B.O.S.

De stichting Vrijwillige Mantelzorg Best, Oirschot Son en Breugel – voorheen Vrijwillige Thuiszorg – ondersteunt mantelzorgers bij hun loodzware taak. Eens per week of per twee weken ontlasten de vrijwilligers van deze stichting mantelzorgers die de zorg hebben voor een familielid met dementie of met een andere chronische zieke.

Oirschot - Of mantelzorgers van mensen die thuis willen sterven. Zodat deze mantelzorgers tijd voor zichzelf hebben. Wat drijft de vrijwilligers van deze stichting? En hoe ervaren zij dit werk? Een gesprek met Marianne Geerts, Liesbeth Op 't Hoog en Mieke van Schijndel geeft hier antwoord op.

Marianne Geerts uit Best werkte 25 jaar lang in de zorg, maar ze haalde er geen voldoening meer uit: "Het was een enorme papierwinkel. En alles moest in een vloek en een zucht gebeuren: naar de wc, aankleden, haren wassen. Ik hoor het van veel mensen in de zorg. Sinds anderhalf jaar werk ik als vrijwilligster bij de stichting Vrijwillige Mantelzorg en nu denk ik niet meer 'ik moet weer', maar 'ik mág weer'. Heerlijk!"

Marianne: "Ik was bij een man met lichte dementie die nooit naar buiten wilde. Op een dag was het mooi weer en toen zei ik: 'U zou me een plezier doen als u nou met mij mee zou willen wandelen.' Dat deed hij, gearmd gingen we op pad. Hij kwam een kennis tegen en zei: 'Dit is mijn vriendin. Ik weet niet hoe ik eraan kom, maar ik heb ze!' Dat vergeet ik nooit meer!"

Liesbeth Op 't Hoog uit Spoordonk heeft net als Marianne jarenlang in de zorg gewerkt en werkt al 6 jaar voor de stichting Vrijwillige Mantelzorg: "Ik heb twee cliënten die ik om de week bezoek: een dame en een echtpaar. Manlief kan op die middag naar zijn houtbewerkingsclub gaan, terwijl ik samen met zijn echtgenote een heerlijke taart of ander gerecht ga maken. Zij geeft mij het recept, denkt mee en helpt waar het kan. En daarna drinken we gezellig een kopje thee."

"Het is heel dankbaar werk", vertelt Liesbeth. "We hebben een hechte groep van 19 vrijwilligers en 2 coördinatoren in Best, Oirschot en Son en Breugel. Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom, want er is veel vraag naar."

Mieke van Schijndel uit Son heeft geen verpleegkundige of zorgachtergrond, maar is erin gerold via een vriendin: "Ik wilde vrijwilligerswerk gaan doen en zij vond dit bij mij passen. Je hoeft echt niet uit de zorg te komen om dit werk te kunnen doen. Het belangrijkste is: geduld hebben, empathisch zijn, goed kunnen luisteren en tijd hebben. Het kost maar een ochtend of middag in de week of in de twee weken. Er moet natuurlijk wel een klik zijn tussen jou en de cliënt. Als je niet uit de zorg komt, krijg je eerst een cursus van 5 bijeenkomsten. Daar komen onderwerpen aan bod zoals dementie en praktische vaardigheden zoals tillen en rolstoel duwen."

Wat doe je zoal?

"Dat hangt helemaal van de cliënt af", vertelt Mieke. "Ik heb een cliënt met beginnende dementie die soms de hele ochtend in bed blijft liggen. Dan heeft ze geen zin om eruit te komen. Maar ze praat honderduit over haar kinderen en kleinkinderen. Als ze wel zin heeft, gaan we een stukje wandelen. Een vorige cliënt vond het heerlijk als we ergens met de auto naartoe gingen. En dan altijd ergens koffiedrinken met een taartje erbij! Hij woont nu permanent in een zorgboerderij in Mariahout, maar we hebben nog steeds contact. Binnenkort wordt hij 90."

Marianne vult aan: "Bij sommige cliënten kook ik, doen we een spelletje rummikub of kijken we televisie. Maar de meeste mensen vinden het heerlijk om te praten. Dan hoef je alleen maar te luisteren."

Wilt u ook vrijwilliger worden bij de stichting Vrijwillige Mantelzorg, bel dan naar 06-156 202 62 of stuur een e-mail naar info@vrijwilligemantelzorg.nl

Meer berichten