Column Rens

Noodsprong

Foto:

Het zeer helaas ter ziele gegane Splinter Festival in ons dorpje, wist heel vaak te verassen. Er werd slim geboekt, met een smalle beurs. Meestal dankzij de gedreven organisatie, echte muziekliefhebbers, die het land afstruinden naar de pareltjes, die nog betaalbaar waren, of die op het punt van doorbreken stonden. Zo zag ik op het Doornboomplein bijvoorbeeld Candy Dulfer voorbijkomen en Bart Peeters & The Radios. Het pareltje waarvoor ik Splinter nog het meest dankbaar ben is het optreden van Navarone in 2013. Wat een band! Alles klopte: van fragiele Pink Floyd achtige klanktapijten tot glasheldere progressieve rock. Aardige jongens, supermuzikanten en de zanger is echt Premier League. Ze speelden prachtig eigen werk, maar dankzij deze zanger werden ook gevreesde stembandslopers als 'Whole lotta love', of zelfs 'Child in Time' schijnbaar moeiteloos de zaal in geslingerd.

En nu dus in de finale van The Voice of Holland. Zucht.

Overgeleverd aan juryleden als de muzikale natte scheet Lil' Kleine, aan contracten die voor eigen inbreng net zo weinig ruimte laten als orka Willy aan Nemo in een Easy Set opblaaszwembad, met als wedstrijdrepertoire Prince- en Michael Jackson covertjes. De band put zich uit in wijdlopige uitlegsessies op Facebook. Nogmaals zucht.

Toch denk ik dat ik het wel begrijp. Het is een noodsprong, een laatste poging om in dit Smurfenlandje een fatsoenlijke boterham te bieden aan vijf bandleden en een roedel technici en roadies. Navarone schrijft héél tof, alom gewaardeerd eigen werk, maar die baanbrekende hitsingle kwam er in elf jaar niet. Ik heb daar al tig bandjes op zien stranden. Het is vaak hartverscheurend, al die passie en perfecte chemie, in een levenswerk dat aan scherven valt. Dat is waarschijnlijk net zo hartverscheurend als Navarone straks The Voice te zien winnen en ze vervolgens compleet ge-restyled uit de marketingmachine zien komen, hitjes scorend met remakes van Van Halen, of iets flauws van Fluitsma en Van Tijn. Dan komt er een jaar geen hit, worden ze gedumpt en is zanger Merijn van Haren af en toe nog panellid in een ouwehoerprogramma. Hele diepe zucht.

Meer berichten