Foto: Freke van der Esch

Kempenhorst draagt steentje bij

Alle derdejaarsleerlingen Zorg & Welzijn van het Kempenhorst College bezochten vorige week de voorstelling 'Ons kan niks gebeuren; een aangrijpende productie over dementie. Dit gebeurde op uitnodiging van Lionsclub Oirschot-Best.

Oirschot - De Lions benaderden Kempenhorst om na te gaan hoe de school kan bijdragen aan een dementievriendelijke gemeente. Dementie zit standaard al in het lespakket van het profiel Zorg & Welzijn, maar nu is daar nog eens extra aandacht voor. Voorbereiding van dit traject gebeurde samen met Linda Timmermans, een oud-leerling van Kempenhorst die bij Joriszorg werkt als gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie. Zij verzorgde een gastles aan de leerlingen over hoe zij kwam tot de keuze voor haar specialisatie en over de inhoud van haar werkzaamheden. De schrijvers en tevens spelers van het stuk, Jan Rauh en Helma Giebels, willen hun publiek het mogelijke verloop van een dementieproces laten meebeleven. Omdat het nogal een aangrijpende productie is, volgde direct na afloop een nagesprek tussen de leerlingen en de acteurs. Veel leerlingen waren geraakt door het stuk en er was herkenning bij diegenen die in hun eigen omgeving te maken hebben met dementie. Verder moesten de leerlingen als verwerkingsopdracht een brief aan de acteurs schrijven. Uit de brieven bleek dat de leerlingen nog meer inzicht hebben gekregen in wat dementie inhoudt en hoe intensief het verloop van het ziekteproces kan zijn voor alle betrokkenen. Ook gaven ze aan nu nog beter te weten hoe ze het beste kunnen omgaan met iemand die dementie heeft.

Door bewustwording te creëren bij leerlingen die in hun toekomstige vakgebied met dementie te maken krijgen, draagt het Kempenhorst College een steentje bij aan een dementievriendelijk Oirschot en Best.

Meer berichten