Ciske tijdens de eerste editie in 2012 samen met toenmalig presentator Hans Eikemans.
Ciske tijdens de eerste editie in 2012 samen met toenmalig presentator Hans Eikemans. (Foto: )

Organisatie zorgt voor fraaie line-up

Rudi Muller

8e editie Ciske bij de Cis

Voor de achtste keer vindt op 13 april in café-zaal 't Vrijthof 'Ciske bij de Cis' plaats. Deze jaarlijkse tonpraatavond vond zijn oorsprong in 2012.

Oirschot - Toen Frans Bevers 22 jaar in het vak zat, sprak hij met Frans Smetsers, uitbater van de Cis, over de mogelijkheden om het tonpraten naar het café te brengen. Toen hij hier anderhalf jaar later op terug kwam met de woorden: "Hou je je aan je woord, Frans?", was deze direct enthousiast. Smetsers: "Naast dat het hartstikke mooie avonden zijn, klinkt 'Ciske bij de Cis' natuurlijk zo perfect dat het zonde was om er niet aan te beginnen." Frans Bevers zelf had toen al alles gewonnen wat er te winnen valt in tonpraatland en wist dus met al zijn ervaring bij zijn collega's makkelijk de weg te vinden. Om anderen niet in de wielen te rijden, wordt de avond traditioneel pas ver na carnaval georganiseerd. Bevers: "Normaal zitten we rondom halfvasten, maar dit jaar zijn we zelfs nog later." Voor de eerste editie werden direct 450 kaarten verkocht en zat de zaal twee avonden bomvol. Inmiddels is het teruggebracht naar één avond, die over het algemeen binnen een mum van tijd uitverkocht is. Ook dit jaar is de organisatie, die naast Frans en Frans bestaat uit Eline Smetsers, Annemieke Bevers en Joke van de Schoot, er weer in geslaagd een fraaie line-up op de been te brengen. Met lokale tonpraters als Jasper van Gerwen, Berry Knapen, Rien van Genugten, Jan Strik, Rien Bekkers en Boy Jansen staan er alleen maar kampioenen op de planken. Daarnaast is er een grote variatie tussen de deelnemers qua soort humor. Ciske, die deze editie zelf de presentatie verzorgt, vertelt: "Het grote verschil tussen een tonprater en een cabaretier, is dat laatstgenoemde vaak een mening wil verkondigen. Als tonprater probeer je eigenlijk alleen vermakelijk te zijn, zonder hoger doel. Daarnaast heeft haast elke tonprater een typetje waarachter hij zich verschuilt." Wie het typetje van Frans zelf dit jaar wil zien, kan overigens voorafgaand aan carnaval op allerlei plekken in Brabant terecht. "Voor mij geen vrije weekenden meer de komende tijd", vertelt hij enthousiast.

Het goede doel wat dit jaar centraal staat is de Stichting Vakantie Jeugdzorg, de Oirschotse organisatie die elke zomer leuke activiteiten organiseert voor kinderen met als spektakelstuk een kamp. Frans Smetsers: "We willen elk jaar een goed Oirschots doel zien te vinden wat zich bezig houdt met het algemeen belang binnen de gemeente. VKJZ is daar een goed voorbeeld van." Frans Bevers: "Het blijft elk jaar leuk om dit te organiseren en een volle zaal te vermaken. De reacties zijn elk jaar positief, een wanklank is er nog nooit gevallen." Na afloop van het programma is er geen haast om thuis te komen want de organisatie zal voor een passend nagerecht zorgen. Kaarten voor deze avond zijn voor 12,50 euro verkrijgbaar bij café-zaal 't Vrijthof en op de Kruibok 14 in Oirschot. De zaal is open vanaf 19.15 en de eerste tonprater zal om 20.00 de buut betreden.

Meer berichten