Column Rens

Beleving

Foto:

De Herman Brood tributeband was Beleving Boven Verwachting. Een fenomenale reis terug naar de eighties, met de lekkere opgepompte rock die de band toen maakte. Brood was altijd verrassend, verrassend slecht ook weleens trouwens, met name als er iets van stimulantia verkeerd was gevallen. Zo zag ik hem in Breda eens opkomen met 'Hallo Tilburg!', om vervolgens vol overgave over de eerste twee rijen heen te braken. Het beloofde niet veel goeds en dat werd het ook niet. Maar drie weken later, in een ander Bredaas etablissement, maakte Herman het helemaal goed. 's Middags had ik hem nog gespot op de Grote Markt, op zijn skeelers. Er bungelde een saxofoon aan zijn nek. Niet dat hij erop kon spelen. 'Maar het staat me wel goed', verklaarde hij dan als iemand er eens naar vroeg. Het optreden die avond knetterde. Eentje om nooit te vergeten.

De tributeband die ik in eigen dorp zag heette Yada Yada. Ze brachten het werk van Brood zonder Bombita's of andere fratsen. Het was gewoon héél erg goed. Met respect, een tomeloze energie en een zichtbare liefde voor dit repertoire van 'Street', 'Doin it', 'Saturday Night' en een prachtige 'Still Believe'. Ik was helemaal lyrisch na twee uur klasse-eerbetoon. Ik zag een bekende en was benieuwd wat zij ervan had gevonden. 'Mwah…', zei ze. 'Ik vond het voorprogramma zeker zo leuk.' Ik draaide het opwarmingsbandje nog eens af in mijn hoofd. Sympathieke jongens, maar ik kon er ook met terugwerkende kracht niet blij van worden, ondanks een prima repertoirekeuze met Tom Petty, Iggy Pop en Thin Lizzy. Het bracht mij hooguit tot de aanbeveling: 'Don't give up your daytime job yet…' Er waren ritmes als van een spastisch paard in galop, de drummer leek zoekend naar een staafmixer bij H&M, overbekende gitaarrifjes klonken alsof ze gespeeld werden op een beschimmelde doedelzak en het samenspel was als van Beerse Boys 14 na een avond gevuld met budgetwodka en spierverslappers.

'Ja', sprak de vrouw die ik kende: 'Zij speelden tenminste wél bekende nummers.' Ik was totaal verbouwereerd. Het was waarschijnlijk gewoon heel persoonlijk, Beleving.

Meer berichten