Foto:

Beerse Avond is van hoog niveau

Rens van Ginneken

Eerste Beerse Avond uitverkocht

Tijdens de eerste van de twee Beerse Avonden was de lach nooit tien seconden weg. Het zegt wat over de teruggewonnen populariteit als er drie kwartier voor aanvang al bezoekers voor de deur van De Kerk Oostelbeers wachten.

Oostelbeers - De zaal is uitverkocht en ook opvallend veel Middelbeerzenaren zijn de Kleine Beerze overgestoken. Prinses Claudi van de Oostelbeerse Prinsessenraad heeft nog maar enkele weken geleden een ernstig auto-ongeval gehad, maar met een pijnstillertje en een biertje achter de kiezen stáát ze er toch, om samen met presentator Marco Pasmans alles in goede banen te leiden.

Giel van de Loo staat voor de elfde keer in de ton en die ruime ervaring is in zijn buut als Dun Biker goed terug te zien. Hij pakt knap zijn momenten tijdens zijn droogkomische verhaal over zijn motorervaringen met de politie, monniken en schoonouders. Net als bij Van de Loo zijn, mede dankzij de grime van Toos van Deursen, de 'looks' ook prima voor elkaar bij Jos van Gestel. Met zijn Tjeuke zet hij een vermakelijk Toon Hermans-achtig karakter neer met knap uitgewerkte mimiek. Zijn zelfrelativering werkt aanstekelijk: "Ik kon zó dromen op school: ik heb eens een half uur aan de kapstok gehangen, omdat ik vergeten was mijn jas uit te doen."

Nunne smoothie

Esbeekenaar Ton de Lepper zit als Toontje Net Nie ook een beetje op die lijn. Hij kreeg de lach eenvoudig los met zijn scherpe witzen. "De meester zei: Toon, wie niet sterk is moet slim zijn. Dus jij hebt al gelijk twee problemen." De dames van AUB zijn al jaren een zeer gewaardeerde act. Zij doen het 'naast de ton', dit keer met een erg grappig uitgewerkte dirndl playback act. Met hun letterlijke dijenkletser kregen ze het publiek binnen tien seconden plat. Met een outfit als Bourgondische jogger en een héél hoog stemmetje lukte dat Rob van Gestel als Giel Subtiel ook. Spitsvondigheden als 'Hiep-hiep-hoera schoenen van de Scapino' en het in plat Brabants uitgesproken 'Nunne Smoothie' tilden zijn buut naar een hoger level.

Al jaren is Pieter van Heerbeek de afsluiter tijdens de Beerse Avonden. Op hem staat eigenlijk geen maat meer. Qua grapdichtheid, vindingrijkheid, tempo, mimiek en timing haalde Van Heerbeek zaterdag het niveau van een Theo Maassen of Peter Pannekoek, maar dan met een heel Beerse twist, want het halve dorp wordt vernoemd. Met Onze Frans bracht een hilarische draaideurboef in de ton, met vooral eigen grappen. Over zijn celgenoot: "Er groeiden tulpen tussen zijn billen: hij had de verkeerde bollekes geslikt…" Een buut die 'crimineel goed' was en waarmee hij het publiek naar adem happend van het lachen achterliet. Zelfs het op deze avond helaas ontbrekende dweilorkest wist hij in zijn voordeel om te buigen, door na het zoveelste lachsalvo over zijn schouder 'Tada!' te roepen naar het afwezige bandje.

Nog te zien in Middelbeers op 16 februari in de hal van De Zwartmikkers.

Meer berichten