Foto:

'Een plek voor de dorpsdingen'

Rens van Ginneken

Verbouwing voormalig gemeentehuis vordert gestaag

De verbouwing van het oude gemeentehuis tot horeca en appartementen gaat in rap tempo vooruit. Als het een beetje meezit, kan er in de zomer geopend worden.

Middelbeers - Het zal de Beerzenaren niet ontgaan zijn dat er na jaren van leegstand en stilstand in de activiteiten rond het voormalige gemeentehuis van de gemeente Oost-, West-, en Middelbeers nu schot begint te komen in de verbouwing. De karakteristieke voorgevel met afgeronde ramen is onlangs gestraald en achter de hoofdbouw waarin de horeca gaat komen is een imposante aanbouw gekomen. Daarin komen straks onder meer de keuken en een toiletgroep, maar ook zes appartementen en acht hotelkamers. Projectontwikkelaar Jo Becx geeft hoogstpersoonlijk een rondleiding door het pand, waar in vervlogen tijden de eerste vrouwelijke burgemeester van Nederland, Truus Smulders-Beliën, de scepter zwaaide.

Vanaf 2010 stond het te koop, maar veel animo was er niet voor en het pand verpauperde zienderogen. 'In 2013 was de prijs aantrekkelijk genoeg om het te kopen', vertelt Becx. Hij ontwikkelde een ambitieus plan, dat een zeer vergaande verbouwing inhield. "Het kost een bonk geld, maar we doen weinig aan besparen, want het moet goed gebeuren. Het werk wordt zoveel mogelijk door Beerse ondernemers uitgevoerd. De voorgevel blijft intact, die wordt straks weer statig wit, met de mooi opgeknapte gemeentewapens er weer op."

Geen gasaansluiting

Hij vervolgt: "Aan de kapconstructie hebben we ongeveer een ton meer kosten gehad, omdat we de oude delen zoveel mogelijk wilden behouden, maar er moest ook asbest verwijderd worden. Qua isolatie en energievoorziening wordt het pand helemaal toekomstbestendig, zonder gasaansluiting, maar met warmtepompen en een zeer efficiënte klimaatbeheersing. Daarnaast is alles uit de kast gehaald om de akoestiek binnen en de geluidsoverlast naar buiten zo gunstig mogelijk te krijgen", zo legt hij uit. Op de vraag, of het hele plan dan wel renderend zal worden: "Jawel, maar dat gaat langer duren dan je denkt."

Hij vervolgt: "Het plan was om de dorpsdingen bij elkaar te houden. Ook om die reden hebben we de familie Vugts van De Zwaan benaderd om hier de horeca te gaan runnen. Je kan hier niet zomaar iedereen de horeca laten doen. Zij hebben een halve eeuw ervaring, plus de gunfactor van de Beerzenaren. Er verhuizen bijvoorbeeld ook acht verenigingen mee van De Zwaan naar hier", aldus Becx.

Glazen wanden

Hij toont het ruim bemeten cafégedeelte, met daarachter de grote zaal, die middels een houten wand gescheiden kan worden. De gebruikte materialen zijn authentiek en robuust, met grote glazen wanden voor optimale doorkijk. Op de eerste verdieping komt onder meer een biljartzaaltje, dat uitkijkt over het plein. "Er ligt een afspraak met de heemkundekring dat er in het gebouw een aantal typische Beerse zaken tentoongesteld gaat worden.' Dan komt Becx met een opzienbarende primeur: 'In de vloer, onder een glazen plaat, komt het originele Dafje dat in 1959 door de Beerzenaren aan burgemeester Truus Smulders werd geschonken." Op de vraag hoe hij toch dit legendarische autootje heeft gevonden, glimlacht Becx geheimzinnig: "Dat laat ik in het midden, maar ik kan verzekeren dat het een hele zoektocht geweest is." Ook bijzonder is de hotelfunctie in het gebouw. Voor zover bekend is er in De Beerzen sinds de jaren '70 geen hotel meer geweest. "Ik vind het eigenlijk zinloos om te laten onderzoeken of er wel of niet behoefte is aan een hotel. Ik zie wel mogelijkheden in dit gebied met de juiste promotie, dus ik ga het gewoon proberen", verklaart Becx.

Huize Wilma

Voormalig schoolhoofd Peter van Moorsel volgt de ontwikkelingen aan de Doornboomstraat vanuit zijn interesse voor bouwzaken en historie op de voet. Hij heeft wel vertrouwen in de verbouwing: "Ik ken Jo al langer', lacht Van Moorsel. Dit is een verrijking voor het centrum, zodat de Beerzenaar zich hier weer kan thuisvoelen. Daarnaast heb ik ook veel bewondering voor het vele en gedegen werk van de Initiatiefgroep Dorpshart de Beerzen. Het hele proces van de renovatie van het Beerse centrum vergde een lange adem, maar nu begint het vorm te krijgen, dankzij deze doordouwers. Er is in het centrum al te veel afgebroken. Dat is eeuwig zonde, daarom is het nu zaak te behouden wat er nog is."

Jo Becx sluit zich daarbij aan. "De reacties op dit plan zijn heel positief. De Beerzenaren baalden ervan dat het eens zo mooie pand aan het vervallen was. We hebben rondom de verbouwing steeds openheid van zaken gegeven en als er iets speelde, dat altijd in overleg kunnen oplossen. Nu moet er ook gas gegeven worden met de renovatie van de Doornboomstraat en de verfraaiing van het plein. Samen met dit gerenoveerde pand krijgen we dan weer een aansprekend en sfeervol centrum."

Stukje historie

Het statige pand aan de Doornboomstraat werd in 1879 door Jan Goossens gebouwd als woonhuis. Het gemeentehuis van de Beerzen stond toen nog op het Doornboomplein. In het pand hebben nog een slagerij, een kruidenierszaak en een manufacturenwinkel gezeten. In 1953 wordt het pand in gebruik genomen als gemeentehuis, na een renovatie van 50.000 gulden en nadat een eerder plan voor een gemeentehuis in het Oude Kerkje werd afgekeurd. Op de benedenverdieping was aanvankelijk nog een woning. Na de gemeentelijke herindeling in 1997 verlaten de ambtenaren en burgemeester Wijgergangs het pand. In 2010 wordt het te koop aangeboden, maar pas in 2013 aan Jo Becx verkocht.

Meer berichten