Het pand 'De 3 Cronen'.
Het pand 'De 3 Cronen'. (Foto: )

Peter en Maria stoppen met de zaak

Rudi Muller

3 Cronen is niet meer

Abrupter dan gepland heeft restaurant de 3 Cronen aan de Oirschotse markt haar deuren gesloten. Vanwege gezondheidsredenen hebben Peter (63) en Maria (67) van Heesch na 33 jaar besloten te stoppen met de zaak.

Oirschot - Oirschottenaar Peter is naar eigen zeggen "geboren op het biljart". Zijn ouders, Sjef van Heesch en Ria Elshof, waren uitbaters van wat nu de Beurs is maar indertijd in de volksmond beter bekend stond als 'd'n Elshof'. Nadat hij zijn koksopleiding had afgerond en zijn horeca-papieren had behaald, leerde Peter in verschillende keukens het vak.

"Ik bleef overal maar een jaar, want ik ben ervan overtuigd dat je in elke keuken weer nieuwe dingen kunt leren", aldus de scheidend kok. Met de opgedane ervaring, keerde hij in 1985 terug aan de Markt in Oirschot. Hij opende samen met zijn vrouw Maria eethuis De Gevel, wat jarenlang een succesformule bleek te zijn. Het restaurant liep goed en er werd een aantal jaar lang steevast de prijs gewonnen voor het beste toeristenmenu, een wedstrijd georganiseerd door de landelijke VVV. "Voor ƒ13,50 werd verwacht dat je een voor-, hoofd- en nagerecht serveerde", vertelt Maria om daar trots aan toe te voegen: "blijkbaar zijn we daar goed in geslaagd." Waar haar man de leiding had over de keuken, was zij het vaste gezicht van de bediening. Dit ging zo vijftien jaar door, tot in 2002 het roer drastisch werd omgegooid. Het interieur werd stevig aangepakt en teruggebracht naar de oude stijl waarin het nu nog verkeert. De zaak zou vanaf toen door het leven gaan als restaurant De 3 Cronen. Naast het à la carte gebeuren, zijn verschillende thema's door de jaren heen de revue gepasseerd. Zo kon men een tijdje steengrillen en werd het 'heksenpotten' in de kelder een tijd lang een ding. Daarnaast werd in dezelfde tijd de skikelder geopend, waardoor het stel de mogelijkheid kreeg om ook feesten en partijen te gaan verzorgen. Met après-ski en onder andere 80's and 90's party's, puilde de zaal in zijn hoogtijdagen vaak uit. Jarenlang verzorgde de ondernemers ook het alcoholvrije jeugdfeest Fresh, een soort hernieuwde tienersoos zoals die vroeger in De Enck plaats had. Helaas voor de jonge feestgangers van nu, is er in eigen dorp nog altijd niemand die het stokje heeft overgenomen. Het restaurant staat inmiddels te koop of te huur, maar de kelder blijft in eigen beheer. Peter: "Nu doen we het nog zelf, maar eigenlijk zijn we naar iemand op zoek die het geleidelijk aan van ons over wil nemen." Volgens hem moet diegene een jonger iemand zijn, die de aansluiting nog vindt bij het beoogde publiek. "Een harde werker en iemand die er echt wat van wil maken, wellicht krijgt diegene het wel weer voor elkaar om de zaal weer uit zijn voegen te laten barsten", droomt hij alvast hardop. Achter de geraniums zitten is niets voor de twee ondernemers, die jarenlang hard hebben gewerkt voor hun zaak. "Gezondheid is uiteindelijk het belangrijkst, maar er komen ongetwijfeld ook weer nieuwe uitdagingen op ons pad".

Meer berichten