Samen met Buurman & Buurman opende Henry van Loon de expositie ‘A je To!’, die een half jaar dagelijks te zien is.
Samen met Buurman & Buurman opende Henry van Loon de expositie ‘A je To!’, die een half jaar dagelijks te zien is. (Foto: )

'A je To' in De Enck

Rens van Ginneken

Expo Buurman & Buurman

Cabaretier en oud-Oirschottenaar Henry van Loon opende op 25 januari de interactieve expositie 'A je To' van Buurman & Buurman in De Enck. Onder aardig wat publieke belangstelling zaagde hij samen met de Buurmannen een symbolisch plankje door. Kinderen en hun ouders waren enthousiast over de aansprekende tentoonstelling.

Oirschot – Mark van Ierssel, organisator en initiator achter de expo 'A je To!' ('En zo is het!) vertelt trots over deze tentoonstelling die een half jaar te zien zal zijn in de voormalige bieb in De Enck. 'De expositie trok in Hoorn meer dan 60 duizend bezoekers. Het merk Buurman en Buurman doet het goed. Voor kinderen én hun ouders is het leuk om eens te kunnen zien hoe de filmpjes gemaakt worden. Met de zogenaamde stop-motion techniek worden 11.500 beelden achter elkaar gezet voor een filmpje van 8 minuten.' Zijn kinderen hebben samen met hem de expositie al gezien in Praag en Hoorn, maar kwamen als echte Buurman & Buurman fans ook graag mee naar Brabant, zeker omdat vader echte Brabantse worstenbroodjes heeft beloofd. Samen met cabaretier Henry van Loon op de foto maakt het feestje helemaal af. Tijdens de tentoonstelling over het populaire klussende animatieduo zijn originele poppen en decors te zien. Verder bevat de expositie ook diorama's, foto's en video's, maar er zijn ook volop mogelijkheden voor de bezoekende kinderen om zelf te klussen. Met een greenscreen, een lichtbak met tekentafel en een tablet kunnen kinderen zelf een filmpje maken.

Henry van Loon

De opening van de expositie valt mooi samen met de show die Henry van Loon vanavond geeft in het theater. Dat cabaretier Henry van Loon in Oirschot de officiële handeling verricht is volgens Kylie van Hamont van De Enck logisch. 'Hij komt natuurlijk uit Oirschot en in De Luizenmoeder speelt hij zelf ook een wat onhandige klusjesman. Hij zegde direct zijn medewerking toe.' Henry van Loon zelf: 'Momenteel woon ik in Amsterdam. Het blijft altijd mooi om hier weer terug te zijn. Ik wou dat het me wat vaker lukte om hier te komen. Ik heb wel iets met de Buurmannen: de kinderen van mijn vriendin zijn grote fans.' Even later staat hij al klaar met een zaag om samen met de levensgrote Buurmannen de expo te openen. Dat is zo gepiept. De tentoonstelling imponeert, mede door het bouwteam met onder meer de gedreven Enck-ondersteuner Frans van Kollenburg, die zich een paar weken uit de naad werkten om er iets moois van te maken. De kinderen storten zich op de auto, de luchtballon en de decors die ze kennen uit de leuke serie. Laura Nihot (9) uit Oostelbeers is enthousiast: 'Ik vind het een geinige serie, leuk hoe het altijd fout gaat met de buurmannen en het is helemaal leuk om met de echte poppen een filmpje te maken!' De Buurman & Buurman expo is nog tot 26 juli te zien in de ruimte waar voorheen de bibliotheek was, maandag t/m zaterdag van 10 tot 17 uur, zondag van 12 tot 17 uur.

Meer berichten