Column Rens

Schoolvoorbeeld

Foto:

Oirschot dubt over een unilocatie voor basisschool De Beerze, nu nog verspreid over Oostelbeers en Middelbeers. Met een unilocatie bij sportpark De Klep ontstaat de mogelijkheid voor een heus Integraal Kindcentrum (IKC), mét kinderopvang en sport. Er wordt al een jaar of vier over gesproken, maar het werd ook een wirwar van cijfers. Eerst zou het ongeveer 10 miljoen gaan kosten, nu komen de ramingen op 'slechts' 6 tot 7 miljoen. Nu de druk toeneemt, moet het bestuur laten zien serieus met het plan bezig te zijn. Bijvoorbeeld met een haalbaarheidsonderzoek, à 160.000 euro. Zo wordt er wijsheid, maar vooral tijd gekocht.

Tegen de verkiezingen hadden de coalitiepartners CDA, Dorpsvisie en De Gewone Man zo'n unilocatie ook al hoog op hun wensenlijstjes staan. Het ligt politiek gevoelig, vooral voor deze partijen die nogal wat stemmen ophalen in Oostelbeers. De school aldaar kent al jaren een flinke krimp en nadert het punt dat een eigen locatie niet meer rendabel is. Maar Oostelbeers komt nog niet zo gemakkelijk over de brug van de Kleine Beerze. De Klep, precies halverwege Middelbeers en Oostelbeers, was decennia terug al het best haalbare compromis voor de voetbalverenigingen in beide kernen.

Het punt is nu dat de school in Middelbeers ook kromp, met toenemende lege lokalen tot gevolg. Deze school is in 2004 nog helemaal gerenoveerd. Een mooie plek voor een unilocatie mét opvang. Ruimte voor alle Beerse schooljeugd is er op de Oostelbeerse locatie niet. De Oostelbeerse schooljeugd zou dan wel een kilometer verder moeten fietsen dan wanneer De Klep unilocatie wordt. Maar ja: het trotse Oostelbeers hecht aan haar eigenheid, dat gaat terug tot de Middeleeuwen, toen het ene dorp kerkelijk onder Oirschot viel en het andere onder Tongerlo. Animositeit alom: je snufferd over de brug steken betekende slaag beuren. Die vijandigheid is wel verdwenen, de eigenheid niet. Maar of die eigenheid zes miljoen extra mag kosten, voor een gemeente die toch al voor een reeks uitdagende kostenposten staat? Met ook nog een forse kapitaalvernietiging door het opgeven van twee prima schoolgebouwen. Ik wens de gemeenteraad veel wijsheid.

Meer berichten