Foto:

Twee gedreven en duurzame boeren

Van de redactie

Agrofoodpluim Kakelhoeve

Peter van der Heijden en Peter van Agt werken al langere tijd samen als pluimveehouders in Oirschot. Ze zijn sinds kort energieneutraal, maken zelf voer en de kippen hebben ook een uitloop in de winter. Op zulke bedrijven kan Brabant trots zijn, en de Kakelhoeve in Oirschot krijgt dan ook de Agrofoodpluim van de provincie.

Oirschot - Van der Heijden en Van Agt begonnen in 2004 met de Kakelhoeve. De stallen hebben een binnen-uitloop om de kip extra ruimte te geven en de eieren toegevoegde waarde. Zo kunnen ze ook 's winters naar buiten. Ook plaatsten ze direct een mestdroger, en de gedroogde mest verwerkt een afnemer tot mestkorrels voor de export. Dat biedt extra inkomsten, en er komt ook nog eens minder fijnstof vrij. Een blik het op bedrijf vertelt je vooral dat de ondernemers breed investeren in duurzaamheid: op een aantal daken liggen zonnepanelen. Gas gebruiken ze niet, dus is het bedrijf energieneutraal. Een andere duurzame factor is het voer, dat zij zelf mengen. Dat bestaat voor circa 30% uit voer van een fabrikant, aangevuld met maïs, tarwe, soja, maiskolf-mix, kalksteen of eierschalen. De ondernemers proberen zoveel mogelijk ingrediënten lokaal in te kopen. Wat ook direct opvalt, is de ei-automaat op het erf. "We verkochten al eieren aan buren en familie, maar wilden mensen informeren over ons bedrijf en de pluimveehouderijsector," zegt Peter van der Heijden. "Toen plaatsten we de automaat in een info-hut aan de weg, met informatie én onze kakelverse eieren." De inkomsten uit de automaat komen terug in het Spoordonkse verenigingsleven: de Kakelhoeve sponsort onder meer de Spoordonkse fanfare, voetbal en carnavalsclub, de buurtvereniging en goede doelen als Running Team Oirschot. De Ei-automaat zorgt altijd voor veel aanloop en een praatje. Van der Heijden verzorgt de automaat en vertelt bezoekers over de pluimveehouderij. Daarnaast is Van Agt bestuurder bij de vereniging Blij met een Ei, die werkt aan de band tussen pluimveehouder en consument. Ook komen er regelmatig schoolklassen, stagiairs uit binnen- en buitenland, en mensen met een verstandelijke beperking over de vloer, en begeleiden ze op aanvraag excursies. Dat maakt de Kakelhoeve sociaal betrokken. Ze hebben een goede band met de buurt, wat maar weer bleek bij de plannen om een nieuwe stal te bouwen in 2010. Een informatieavond hierover sloegen alle genodigden af: ze hadden er op voorhand voldoende vertrouwen in. Anne-Marie Spierings, gedeputeerde Agrarische ontwikkeling bij de provincie Noord-Brabant, beloont de Kakelhoeve met de Agrofoodpluim: "De sector staat voor grote uitdagingen, en elke ondernemer kijkt naar zijn individuele situatie. De Kakelhoeve heeft in veel opzichten een manier gevonden om het bedrijf toekomstbestendig te maken. Ze gaan goed om met hun dieren, energie, mest en de omgeving. Daarnaast zoeken ze ook nog eens actief de verbinding met de consument!"

Meer berichten