Alle winnaars van 2018 op het podium.
Alle winnaars van 2018 op het podium. (Foto: )

Topsporters geëerd in de Kemmer

Rudi Muller

Sportgala 2018

Sportliefhebbers konden hun hart ophalen afgelopen zaterdag in sportcentrum de Kemmer, waar een overvol dagprogramma de aanloop was naar het hoogtepunt van de dag; de bekendmaking van Oirschots beste sporters van het jaar 2018 op het Sportgala.

Oirschot - De middag was gereserveerd voor de kinderen, die door deel te nemen aan een zogenoemde 'mini-multi-athlon', kennis konden maken met verschillende sporten. Maar liefst 16 verenigingen, waaronder twee voor mensen met een beperking, namen deel aan deze middag. Hierdoor was er voldoende keuze voor de ruim 200 enthousiaste deelnemers. Als afsluiting van de middag werd het verbroederingstoernooi gespeeld, waar deelnemende verenigingen een potje bounceball konden spelen. In totaal deden er tien teams mee aan deze relatief nieuwe sport. Voorzitter van bounceball vereniging O.B. Roy van Grinsven vertelt: "De vereniging bestaat nu vier jaar en is nog steeds groeiende. Ik kende bounceball vanuit defensie, het is een zeer intensieve en uitdagende sport die bovendien laagdrempelig is getuige ook de deelname van een jeugdteam en een G-team." Het toernooi werd gewonnen door spelers van de Spoordonkse boys. Nadat de Pedaleur voor de zesde keer op rij de sportquiz won, was het tijd voor het uitdelen van de medailles.

Wethouder Esther Langens had de eer om de winnaars bekend te maken. Zij wist te vertellen dat open water zwemmer Pepijn Smits voor de derde keer was verkozen tot sportman van het jaar. Hij deelde daarna mede dat hij zijn best gaat doen om zich te kwalificeren voor de Olympische spelen. Sportvrouw van het jaar werd Kika van Es, die ten tijde van de uitslag een basisplaats had bij de Oranje Leeuwinnen in de met 1-2 gewonnen oefenwedstrijd tegen Zuid-Afrika in Kaapstad. De prijs voor de beste sportploeg van het jaar ging naar de Verrekijker ODI Combinatie jongens C, welke als nieuw team direct kampioen wist te worden en promoveerde. Fleur van Oudgaarden, het twaalfjarige judotalent, werd Zuid-Nederlands kampioen onder 15 jaar en ging er met de talentenprijs vandoor. Vereniging van het jaar werd de basketbalclub, wat zij vooral danken aan hun positieve rol in de maatschappij en hun project 'Veilig thuis', waarmee zij een veilig sportklimaat met aandacht voor normen en waarden creëren. Tenslotte werd de aanmoedigingsprijs gewonnen door OZO, de ouderen zwemvereniging, die al 35 jaar een fijne club bewijst te zijn voor mensen van 50 jaar en ouder. "Volkomen terecht", meende Pim Molenaar, lid van runner-up O.B., waarbij hij de belofte maakte volgend jaar in een Speedo te komen. Na afloop sprak Toon Bullens, voorzitter van de gebruikersraad van de Kemmer, over een vlekkeloze dag die fantastisch is verlopen. "Het streven is dat alle sporten zich vertegenwoordigd voelen en ik denk dat we daar behoorlijk in zijn geslaagd vandaag", besloot wethouder Langens.

Meer berichten