Foto: GerfessonSilva
Foto: GerfessonSilva (Foto: GerfessonSilva)

Oirschots talent presteert in Rio

Van de redactie

Winst voor Pepijn Smits

Na zijn succesvol optreden bij het Europese kampioenschap 2018 in Schotland reisde de 22-jarige Pepijn Smits uit Oirschot afgelopen maand af naar Rio de Janeiro in Brazilië.

Oirschot - Samen met zijn teamgenote Esmée Vermeulen hebben ze Nederland vertegenwoordigd bij de prestigieuze Open Water-wedstrijd 'Rei e Rainha do Mar' oftewel de koning en koningin van de zee. Aan deze elite-wedstrijd kan alleen worden deelgenomen op uitnodiging. Het deelnemersveld bestond uit internationale sporters die deelgenomen hadden aan de EK, WK en/of Olympische Spelen. De wedstrijd werd gehouden op het bekendste strand van Brazilië, namelijk de Copacabana. Er waren duizenden toeschouwers op afgekomen om de toppers van de wereld aan te moedigen. Op zaterdag 22 december werd de eerste wedstrijd gehouden over een afstand van 2 kilometer in de zee. De start was vanaf het strand waardoor er eerst 50 meter gesprint moest worden naar de zee. Om de finish te bereiken moest er eveneens na het zwemmen rennend op strand naar de eindstreep gesprint worden. Voor Pepijn was dit de eerste keer dat hij zo moest starten en finishen. Na het startsignaal lag Pepijn al direct goed voor in het deelnemersveld. Het zwemmen ging hem goed af en kwam als eerste uit het water waarna hij sprintend als 1e de finish bereikte. Op zondag 23 december kwam Pepijn met zijn teamgenote Esmée aan de start maar nu in estafetteverband. De startvolgorde mocht het team zelf bepalen. Nederland koos ervoor om eerst met de vrouw te starten en vervolgens de man. Weer werd er vanaf het strand lopend gestart en de wisselzone was eveneens op het strand door een symbolische estafettestok aan te nemen die bij het water op het strand gegooid werd om daarna de race in het water te vervolgen. De zwaarte van deze estafette was vooral dat de sporters het parcours 4 keer per persoon moesten afleggen en het hardlopen vanuit het water en op het strand in de benen ging zitten. Vooral het uit de zee komen was zwaar vanwege de golven, de branding en het oplopende strand. Pepijn heeft in het laatste gedeelte Brazilië nog gepasseerd en finishte als tweede.

Na deze wedstrijd heeft Pepijn een weekje verplichte rust om zich daarna voor te bereiden op de kwalificatie voor de Wereld Kampioenschappen in Zuid Korea waar tevens de nominatie voor de Olympische Spelen 2020 te behalen is. Momenteel behoort Pepijn tot de top 15 van de wereld maar om een startbewijs voor de Olympische Spelen te behalen dient hij bij de WK in de top 10 te eindigen. Dit betekent voor de komend half jaar veel trainen in het zwemstadion in Eindhoven als de trainingsstages en wedstrijden in het buitenland. Het wordt een druk en spannend jaar voor Pepijn omdat hij daarnaast ook een studie rechtsgeleerdheid in Tilburg erbij volgt.

Meer berichten