Column Rens

Een geluk bij

Foto:

Ik weet niet waarop het gebaseerd is, maar mijn vriendin schat mijn kansen royaal in. Toen ze hoorde dat ik een Oudejaarslot had gekocht vroeg ze: 'En wat dan als je de hoofdprijs wint? Zou je dan eerlijk met mij delen?' Dat leek mij wel zo fair, omdat we de hypotheek, de rondjes in de kroeg en AH ook al fifty-fifty doen. Echter zonder mijn antwoord af te wachten, had ze haar eigen fortuinkans al geschapen door snel telefonisch de helft van de kosten van het Staatslot naar me over te boeken.

Er is weinig mooier dan mijmeren over wat je met tig miljoen zou gaan doen. In mijn geval waarschijnlijk een klein Waddeneiland aanschaffen en een stuk of tien zeer verschillende motorfietsen, voor zeer verschillende doeleinden. Inclusief de Yamaha FS1 brommer uit 1975, die ik als 17-jarige wegens geldgebrek moest verkopen en waarvan ik nog weleens droom. Een mooi huisje aan het Wit Hollandven en nog eentje ergens aan de Italiaanse kust, met een bootje aan een steiger hoort ook nog bij de opties. En mijn werk terugbrengen tot het schrijven van een roman over mijn bizarre ervaringen in het datingcircuit en het zingen in een Thin Lizzy tributebandje. Ook zou ik nog graag als sponsor van een beschermingsproject voor bonobo's héél veel tijd bij zo'n apenkolonie doorbrengen. Bescheiden wensen.

De realiteit is echter, dat ik onnoemelijk weinig geluk heb in het spel. In de Staatsloterij heb ik in dertig jaar nog nooit meer gewonnen dan vijftig gulden. Krasloten kan ik net zo goed direct in de prullenbak donderen, zodat ik met mijn krasgruis het milieu niet nog meer belast. De grootste prijs die ik ooit won, was als 13-jarige bij een sjoelwedstrijd op een fancy fair. Mijn vader wist wel raad met de hoofdprijs: een toen nog levende eend. Ik kreeg er natuurlijk geen hap van door mijn keel en ik meen tot op de dag van vandaag zijn vrolijke gekwaak nog te horen.

Die verdomde spreekwoorden, ze zijn altijd waar: 'Geen geluk in het spel, maar wel in de …' Ik kijk naar mijn vriendin en naar de eerlijk gedeelde pizza, betaald met het tientje dat we scoorden in de Oudejaarsloterij.

Meer berichten