Kees Wirken, Jo van Hattum, Ko van Hoof en staand Wil van Ham met de brief van de clandestiene zagers. Inhoud: een gedichtje en 1000 euro.
Kees Wirken, Jo van Hattum, Ko van Hoof en staand Wil van Ham met de brief van de clandestiene zagers. Inhoud: een gedichtje en 1000 euro. (Foto: )

Dubieuze traditie krijgt mooi randje

Rens van Ginneken

1000 euro voor Beers in de Bres

Een leuke meevaller voor Beers in de Bres. Bovenop de inkomsten vanuit het Kerstpakken Parkoers van 15 december, ontving de stichting ook nog eens duizend euro van de anonieme omzagers van de kerstboom op het Doornboomplein.

Middelbeers – "Op zondagochtend 16 december keken verschillende Beerzenaren bijna met tranen in de ogen naar de kerstboom, die toch weer was neergehaald", vertelt Kees Wirken van De Vrienden van de Pedaleur. Die aparte boomzaagtraditie heeft al tot veel hoofdbrekens en ergernis geleid in De Beerzen. Al ruim dertig jaar gaat de boom in de nachtelijke uurtjes om. De laatste jaren zetten Kees Wirken en Ko van Hoof een boom op het plein. Een joekel van een spar, zo'n twaalf meter hoog, prijkte er op 15 december naast de feestwagen, bij de start van het Kerstpakken Parkoers. Mooi versierd door de Vrienden van de Pedaleur, die stichting Beers in de Bres een warm hart toedragen.

Bij de start van het Parkoers waarschuwde Jan Moeskops van de organisatie al, dat de boom omzagen alleen mocht tegen betaling van duizend euro aan de stichting. Deze ondersteunt de strijd tegen ALS en Parkinson. Wirken: "Toch was dat niet onze insteek, dat de boom om moest. Hij was geschonken door Landgoed Baest. Met de versiering erbij is het gewoon een mooie schenking aan de Beerse gemeenschap. Een stukje kerstsfeer in het centrum."

Kindertekening

Maar ook dit jaar mocht het niet zo zijn. Al in dezelfde nacht ging de boom neer. "We weten niet wie het geweest zijn, maar omwonenden hebben 's nachts wel een motorzaag gehoord. De daders hebben de veertig centimeter dikke stam doorgezaagd, maar ook een stalen steunkabel", aldus Ko van Hoof. Wirken en Van Hoof ruimden de boom de volgende dag op en vernamen er niets meer van, tot vorige week. Van Hoof vertelt: "Er stopte een auto bij ons, iemand stopte iets in onze brievenbus en de auto reed weer 'met geweld' weg."

Hij toont de envelop: "Er staat een soort kindertekening op, van een omgezaagde kerstboom. De inhoud: een gedicht en 1000 euro. Ik heb direct mijn kerstmanpak aangedaan en ben naar Jo van Hattum van Beers in de Bres gelopen. Ik heb niet gezien wie de bezorger was en ik wil het ook niet weten." Wil van Ham van Vrienden van de Pedaleur: "Jammer van de boom, maar we willen de schenkers toch hartelijk danken, omdat ze netjes en sportief hun plicht hebben gedaan."

Al met al is de organisatie van het Kerstpakken Parkoers bepaald niet ontevreden met de inkomsten voor het goede doel. Jan Moeskops: "We hadden meer deelnemers dan vorig jaar en dit jaar ook een zeer gulle sponsor. Met deze extra 1000 euro van de kerstboomzagers gaan we op een heel mooi bedrag komen." Dat precieze bedrag wordt later deze week bekendgemaakt. Ook gaat de organisatie zich beraden of er nog een derde editie van het Kerstpakken Parkoers komt.

Meer berichten