Oirschot in het teken van paardensport

Karlijn van Roy op haar paard.
Karlijn van Roy op haar paard. (Foto: )

Van de redactie

Hippisch Indoor Oirschot 2019

De maand januari staat dit jaar in Oirschot weer volop in het teken van de paardensport. Het evenement Hippisch Indoor Oirschot wordt dit jaar weer met passie en plezier voor de 23e keer georganiseerd. Tijdens dit evenement worden drie weekenden lang wedstrijden georganiseerd voor verschillende disciplines binnen de paardensport.

Oirschot - Afgelopen weekend werd afgetrapt met op 4 januari vrijspringen. Op 5 januari kwamen de jonge springpaarden aan bod tijdens 'Jumpers of the Future'. Vervolgens werd dat weekend afgesloten door de jeugd met het springen voor pony's.

Komend weekend wordt het evenement voortgezet met het springen voor paarden.

Op vrijdagavond 11 januari wordt de spits afgebeten met een oefenrubriek BB, waarbij combinaties een oefenrondje kunnen rijden, wat dus geen officiële wedstrijd is. Vervolgens sluit de avond af met de klasse B. Alle combinaties beoordeeld op de stijl tijdens het rijden, de combinatie met de minste strafpunten en de hoogste stijlbeoordeling wint de rubriek. Op 12 januari gaat het evenement overdag verder met de klassen L tot en met ZZ. Daarna gaat in de avond om 20.30 de Grote Prijs van Oirschot van start. Dit is een derby, waarbij een 20-tal combinaties uit de regio zullen strijden om de felbegeerde titel. Het derby-parcours is ongeveer twee keer zo lang als een normaal parcours. Daarbij staan er naast gewone hindernissen ook natuurlijke hindernissen in het parcours zoals boomstammen, waterbakken en strobalen waar overheen gesprongen moet worden. Na de spannende strijd wordt de avond afgesloten met een feestavond. Vorig jaar werd er gewonnen door Karlijn van Roy uit Oirschot met haar paard D-Jopie-R, wie gaat de titel dit jaar van haar overnemen? Op zondag 13 januari wordt het springen nog eens afgesloten met alle klassen, B tot en met ZZ. Net als bij de pony's is deze dag voor de paarden ook een selectiemoment voor de Brabantse kampioenschappen.

In het laatste weekend, van 18 tot en met 20 januari gaat Hippisch verder met de dressuur voor paarden. Op vrijdagavond beginnen we met de oefendressuur, zoals de naam al zegt kan men hier een oefenrondje rijden in alle klassen en is dit geen officiële wedstrijd. Op 19 januari daarna de oefendressuur, daarna worden de hoogste klassen van het weekend verreden, Z1 tot en met ZZ-Licht. In de avond wordt door de ruiters in de zware klasse een Kür gereden op zelfgekozen muziek, wat het hoogtepunt is van het dressuurweekend. Op zondag wordt het evenement afgesloten met de overige dressuurklassen; B tot en met M2.

Kortom: volop gelegenheid om te genieten van de paardensport tijdens dit evenement. De organisatie wil bezoekers dan ook meer dan welkom heten om een kijkje te komen nemen. De toegang is gedurende het gehele evenement gratis.

Meer berichten