Column Rens

Beibelkennis

Foto:

Ergernis rond kerst. Iedereen doet maar wat. Losgeslagen van vaste waarden en instituties breidt men er zelf maar wat van, qua religie. 'Ja, we geloven wel dat er 'iets' is, niet persé een god of zo, maar toch wel iets, dat iets doet of betekent in ons leven…' Doe-het-zelf godsdienst. Jan en alleman knutselt maar in elkaar, wat in de eigen kraam van pas komt. Her en der moeten kerken de deuren definitief sluiten, wegens gebrek aan klandizie en de voormalige kerkgangers vullen de leegte op met een stukje yoga, een haffeltje reiki, een snufje yin & yang, een mespunt klankschalentherapie, een schep re-birthing en desnoods een plak voodoo, als men die streberige floormanager eens lekker wil laten kronkelen. Alles wordt in de reli-blender gedonderd, et voilà: uw eigen, gepersonaliseerde levensbeschouwing om u te leiden over de woelige baren is daar.
Ronduit stuitend wordt het als men daarbij te pas en te onpas, niet gehinderd door enige kennis van de Heilige Schrift, maar wat te berde brengt, aan de borreltafel. 'Die hele entourage rond Berlusconi, dat is toch één Sodom en Gonorroe?', is nog enigszins verklaarbaar, maar wat te denken van: 'Dat gaat toch in tegen het hele scheppingsverhaal, zoals dat ooit in Genesis door Phil Collins is vastgelegd?'
Ik zou er allemaal nog wel mee kunnen leven, ware het niet dat in deze tijd van bezinning, ook meer dan geregeld het Nieuwe Testament totaal verkeerd geïnterpreteerd en geciteerd wordt. Voor al die semi-religieuze fröbelaars zal ik de basisbeginselen nog één keer uit de doeken doen, zodat hun in het duister tastende kroost bij de kerststal héél misschien nog te redden valt.

Dus: met Pasen kruipt Jezus uit het ei en op 25 december moet hij met een zwaar kruis - maar dat zie je natuurlijk niet met die antieke sportbroek - de Calvadosberg oprennen. Een hele opgave, want het percentage is zo'n 40%! De stijging of de alcohol, daar wil even vanaf wezen. In ieder geval, boven op de berg aangekomen, wordt hij door professor Barabas tegen de kerstboom gespijkerd. Pas als de paashaas drie keer gekraaid heeft, mag hij er weer af en begint het hele circus weer van voor af aan.

Meer berichten