Column Rens

Het woord

Foto:

Ik ben soms wat in mezelf verzonken en dan vang ik slechts een flard op, bijvoorbeeld van een gesprek tussen een groepje wandelende vrouwen. Eén dame staat mij nog levendig voor de geest, vanwege de combinatie 'door de legging heen zichtbare cellulitis' en haar verontwaardiging toen ze uitsprak: 'Nu móet ze dus gaan werken, en nog wit ook!' Op zo'n moment baal ik, want dan heb ik daarvóór natuurlijk iets cruciaals gemist, wat de verontwaardiging verklaart.
Ik merk dat ik een beetje kinderachtig ben in die dingen. Taal is vooral een middel, door het doel geheiligd. Maar als mijn EHBO-leraar keer op keer zegt: 'In geval van camaliteiten… wanneer je getuige bent van een camaliteit… om bij camaliteiten adequaat te handelen…', dan kan ik me niet meer concentreren op dat doel. In het saunacomplex sta ik voor een zoutbadje van dertig centimeter diep en lees ik op een bordje 'Verboden te duiken'. Mijn eerste gedachte is: 'Dat snapt toch iedere oetlul, dat je hier niet kan duiken?'. Maar het zal er niet voor niets hangen. Wellicht heeft in 1989 iemand hier apestoned zijn fontanel heropend? Verderop hoor ik iemand gelukzalig zuchten: 'Héérlijk, zo'n terminaal bad'. Tja, er zijn mindere locaties om aan je eind te geraken. Ik lees op het foldertje van de snackbar: 'Saus na keuze'. Aanvankelijk denk ik: 'Wat dom', maar het klopt eigenlijk wel. Eérst kies je de snack, daarná bepaal je de sauskeus. Ik moet ook altijd glimlachen om Willem. Die is erg goed met cijfertjes en Excel en zo, maar iets minder handig met taal. Dat levert dan van die mooie versprekingen op als 'Zij is helemaal idolaat van hem…', of 'Natuurlijk kreeg ik weer nul op het orkest…'. Hij kan zich ook bovenmatig verwonderen over de naamgever van de decoupeerzaag: 'Wie is toch die Dikke Peer??'

Ach, het is gewoon zeikerig van mij natuurlijk. Mensen zeggen wat en als het begrepen wordt, is het goed. Ik ben gewoon een beetje jaloers op de massieve vanzelfsprekendheid waarmee mensen in het leven staan, vanzelfsprekendheid die terugkomt in hun taal. Zonder er zo tobberig over te doen als ik. Hopelijk u voldoende geïnformeerd te hebben.

Meer berichten