Het enige wat verandert is de werkplek.
Het enige wat verandert is de werkplek. (Foto: )

Ton Aarts verdwijnt uit straatbeeld

Rudi Muller

Kapsalon gaat dicht

Nadat zijn broer Sjac hem in 1956 opende, doet Ton Aarts de kapsalon aan de Pochelarij vanaf 1 januari definitief op slot. Het pand is verkocht en krijgt een woonfunctie. Het was even slikken toen de makelaar binnen stond, maar lang werd er niet getreurd. Positief ingesteld als hij is, zag Ton ook nu weer nieuwe mogelijkheden. De kapper denkt niet aan stoppen en gaat verder als ambulant-kapper. Zodoende verdwijnt een begrip uit het Oirschotse straatbeeld, maar hoeven zijn klanten hem niet te missen.

Oirschot - Ton, geboren en getogen in Vught, maakte al vroeg kennis met het kappersvak. Zo was zijn vader kapper, maar ook zijn ooms en broers. Toch lag het niet in de lijn der verwachting dat ook hij de schaar ter hand zou nemen. De kapper vertelt: "Het werd me afgeraden dus ik deed een technische opleiding en werd plaatbewerker." Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan en zodoende genoot Aarts uiteindelijk als achttienjarige een opleiding tot kapper, in eerste instantie bij zijn broer in de salon. Hierna zouden nog vele andere cursussen en trainingen volgen en nadat zijn broer MS kreeg, nam hij de zaak over. Samen met zijn vrouw Tine verhuisde hij van Vught naar Oirschot om er nooit meer weg te gaan. Tine, geboren in Gemonde, werkte indertijd als secretaresse op het Jacob Roelandslyceum, maar besloot daarmee te stoppen om te kunnen helpen in de salon. Ze was geen kapster, maar verrichtte hand- en spandiensten zoals wassen, drogen en kleuren. Daarnaast doet ze tot op de dag van vandaag de administratie en is ze ook nu nog op de achtergrond de rechterhand van de 72-jarige kapper. Er zaten wel vaker familieleden tussen de vele kapsters die Ton door de jaren heen in dienst heeft gehad. Zo nam zijn nichtje Brigitte de taken van Tine over toen zij ziek werd en werkte zijn dochter Melissa dertien jaar lang mee in de weekenden.

De salon is overigens nog altijd van hout aan de buitenkant en dat heeft een reden. Oud-burgemeester Eduard Steger wou dat Oirschot zijn oude uiterlijk behield en verbood in eerste instantie een kapsalon in een woonwijk. Uiteindelijk kwam men op deze manier tot consensus.

Niet alleen vindt Ton het vak nog altijd leuk en "zou hij niet weten wat hij anders moet gaan doen", ook ziet hij het als zijn morele plicht om de klanten van het eerste uur, die nog altijd komen, zolang als zijn eigen gezondheid het toelaat te blijven knippen. Ton: "Er zijn mensen die hier al kwamen toen net open waren. Mensen die je zolang tot je klantenkring hebt mogen rekenen, laat je niet zomaar in de kou staan." Het enige wat dus verandert is de werkplek, verder blijft Ton Aarts zoals al ruim een halve eeuw klaarstaan voor al uw wensen op kappersgebied, maar ook voor een vriendelijk woord en een luisterend oor. Afspraken kunnen gemaakt worden via 06-55975115.

Meer berichten