Het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee in actie, samen met de Meisjes met de Wijsjes. (foto: Paul Smulders, 13 Lichte Brigade)
Het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee in actie, samen met de Meisjes met de Wijsjes. (foto: Paul Smulders, 13 Lichte Brigade) (Foto: Paul Smulders 13 Lichte Brigade)

Kerstproms, Defensie tegen dementie

Rens van Ginneken

Benefietconcert op legerplaats

De Kerstproms op de legerplaats Oirschot begint een echte traditie te worden. Ook dit jaar was de monumentale bioscoopzaal weer uitverkocht. De opbrengsten, 8000 euro, komen geheel ten goede aan het project Dementievriendelijke gemeenschap Best Oirschot.

Oirschot - Buiten is de wind snijdend koud, met een gevoelstemperatuur van min tien ongeveer. Maar binnen, in de monumentale bioscoopzaal, is de sfeer al snel hartverwarmend. Het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee, in fanfarebezetting, met uitbreiding van drums, contrabas en keyboard, heeft een uitdagend repertoire, zaterdagavond op de legerplaats Oirschot. Zij zijn inmiddels het zesde orkest van Defensie dat een Kerstproms verzorgt. Voor de pauze komt onder meer het complexe en gelaagde stuk 'Armeense Dansen nr. 3' van Alexander Comitas voorbij, waarin het orkest het beste van zijn kunnen kan laten horen, met bijvoorbeeld een nogal tricky, maar loepzuiver uitgevoerde 5/8 maatvoering. Ook alom bekende kerstnummers als 'Driving home for Christmas' en 'Jingle Bells' passeren de revue. Na de pauze heeft het geheel meer een bigband-achtig karakter, met een hoog kerstgehalte. Er is een speciale rol voor het vocale kwartet De Meisjes Met De Wijsjes. Hun uitgebalanceerde vierstemmige zang, soms een beetje in de stijl van de Andrew Sisters, past naadloos in de speelse arrangementen van het orkest.

Bewustwording

De opbrengst van deze benefiet gaat naar 'Dementievriendelijke gemeenschap Best Oirschot'. De aanwezige burgemeesters van deze gemeenten zijn in hun nopjes met de cheque van 8000 euro die zij van Theo Stevens, President van Lionsclub Best Oirschot, in ontvangst mogen nemen. Ook het culturele gehalte van de avond wisten ze blijkbaar te waarderen. Burgemeester Judith Keijzers van Oirschot: "Voor volgende jaren weet ik alvast, dat ik hier een mooie avond kan meemaken!" De Lions zijn weer organisator van de Kerstproms, met gratis hulp van de 13 Lichte Brigade en Facilitair Bedrijf Oirschot. Theo Stevens: "De maatschappelijke bewustwording bij dementie is essentieel. Dat willen we in 2018 en 2019 specifiek bevorderen in Best en Oirschot. Bij de gemeenten, de buurtvereniging, de winkels. Belangrijk is: hoe herken je iemand met dementie en hoe kun je daar het beste mee omgaan? Door daar beter op in te spelen, kunnen mensen met dementie, die voor zeventig procent nog 'gewoon' thuis wonen, zolang mogelijk mee blijven doen. Deze benefiet zelf draagt ook bij aan die bewustwording." Vanuit het door de Lions ondersteunde Project Dementie in Best en Oirschot werd dit voorjaar de dementie simulatiecabine Into D'mentia zes weken naar deze gemeenten gehaald. Daarin konden professionals en vrijwilligers in de zorg ervaren, wat iemand met dementie zoal meemaakt. Daarnaast kwamen er een tentoonstelling, een boekje, film-, toneel- en gespreksavonden.

Meer berichten