Column Rens

Gele hesjes

Foto:

Ineens waren ze er, de Gele Hesjes. Van Parijs tot Eindhoven is het straatprotest herontdekt. In Frankrijk zijn de lagere inkomens in toenemende mate le Jacques: ze profiteren niet mee van de stijgende welvaart en zagen hun koopkracht zelfs fors dalen de laatste jaren. Parijs heeft een reputatie hoog te houden, als het gaat om gewelddadige protesten. Het jaar 1968 ging de boeken in met de Studentenrevolte, die ook wel als het begin wordt gezien van het breken met traditionele gezagsstructuren. Of de betogers van 2018 dat ook voor ogen hebben? Het is sowieso lastig te duiden wie er achter de Gele Hesjes zitten, qua gedachtengoed. Ook hier in Nederland lijkt het een beetje een vergaarbak van uiterst links en uiterst rechts, jong, ouder en uit verschillende sociale lagen. De een wil een eerlijkere verdeling van de welvaart, de ander 'Power to the people', een derde wil gewoon dat Rutte weggaat.

In ons doorgepolderde land, was straatprotest bijna uitgestorven. Ik heb zelf nog een staartje meegekregen van de krakersrellen en heb in Breda bij het bezoek van Beatrix in 1982 nog voor de ME uitgerend. In Den Haag stond ik midden jaren '80 nog op het Malieveld te protesteren tegen de bezuinigingsplannen op onderwijs. Daarna stierf het een stille dood in Nederland. De vakbonden bleven netjes aan tafel zitten en de studenten kwamen vooral nog in het nieuws met uit de hand gelopen ontgroeningen. Misschien ging het gewoon te goed om de straat op te gaan en als je al ergens boos om werd, zette je gewoon een boze Smiley op Facebook.

Nu is er dus blijkbaar weer de noodzaak om openbaar te protesteren. Ik denk dat de kloof tussen rijk en arm, elite en onderkant daadwerkelijk veel te groot wordt. Ook zie ik weinig leiderschap meer bij Mark Rutte. Hij geeft niet thuis in de Zwarte Pietendiscussie die het land verdeelt en de zeven euro vliegtax die hij vorige week aankondigde is een slappe maatregel. Zo blijft iedereen fijn evenveel vliegen en komt er toch meer binnen in de staatskas. Waarbij ongewis blijft of het extra geld wordt aangewend om het broeikaseffect anderszins tegen te gaan. En ondertussen blijft het broeien op de straten.

Meer berichten