Foto: Inez van Gurp

Simone, de viool en het loslaten

Rens van Ginneken

Beerse treedt op in 'haar oude dorp'

Viooltalent Simone van Hoof (28) verruilde Middelbeers voor Amsterdam en koos uiteindelijk niet voor een professionele muziekcarrière, maar voor een loopbaan in de PR. Zondag 16 december brengt ze in het Oude Kerkje met Oculus het bijzondere muzikale verhaal 'Londens Lief'.

Middelbeers – Voor de in het dorpse Middelbeers opgegroeide Simone van Hoof is het momenteel toch goed toeven in de hoofdstad, waar ze aan de universiteit een master in Bedrijfscommunicatie behaalde. Ze werkt er bij Het PR Bureau. "Je vindt toch veel Brabanders in Amsterdam en bij ons op de werkvloer zeker", vertelt ze. Veel Beerzenaren kennen haar bijvoorbeeld van het Moulin Rouge Rocktheater, waarin ze in 2007 als 17-jarige al schitterde met haar vioolspel. Vanaf haar kindertijd was muziek 'serious business'. Ze volgde acht jaar les aan de Muziekschool Hilvarenbeek.

Aan het Brabants Conservatorium doorliep ze onder meer de Jong Talenten Klas. "Daar zat ik als 17-jarige tussen allerlei übertalentjes van amper tien, vaak enorm gedrild en technisch hoog ontwikkeld. Maar je voelde niets. Ik kan ook wel perfectionistisch zijn hoor, maar zes uur per dag moeten oefenen kan ook het plezier in het spelen in de weg gaan staan. Ik heb inmiddels geleerd om het perfectioneren soms los te kunnen laten, zo blijft het leuk", weet ze.

Hoog amateurniveau

Haar muzikale cv toont haar drive: Muziekacademie Bornem Summa Cum Laude afgestudeerd, Euregio Jeugd Orkest, universiteitsorkest, Nederlands Studentenorkest, lid Metamorphosen Strijkorkest, Leonard Cohen Tribute Band. Toch zag ze na lang dubben uiteindelijk af van een muziekcarrière als prof. "Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om als amateur op hoog niveau te kunnen spelen en om gave dingen te kunnen doen. Zoals bijvoorbeeld ons eigen project met Oculus." Het viertal deelt het plezier in samen muziek maken. "We spelen een vooral romantisch repertoire en we willen de klassieke muziek graag uit de cliché- en elitesfeer lichten. Ik wil er ook gewoon mijn vrienden voor kunnen uitnodigen, snap je."

Overspel

Zo ontstond bij Oculus vrij organisch de voorstelling 'Londens Lief', een muzikaal verhaal dat speelt in het fin de siècle, in Londen. 'Een jongeman gaat zichzelf ontdekken, de sfeer is een beetje Oscar Wilde, uit de kast komen, liefde, overspel, experimenteren met stimulerende middelen. Een beetje GTST eigenlijk.' 'Londens Lief' werd eerder in Amsterdam goed ontvangen. In Middelbeers is de dansante ondersteuning van Jade Stenhuys.

"We vonden een mooie, moderne manier van een voorstelling maken, met dans en verhaallijn een totale sfeerbeleving. In Middelbeers voelt het voor mij wel als thuiskomen natuurlijk. Ik ben benieuwd wat familie en vrienden ervan vinden. Een beetje spannend wel hoor", besluit ze met een lach.

Info: www.oculusart.nl

Meer berichten