Paul Hoogwegt houdt het na 30 jaar directeurschap voor gezien. Foto: Rudi Muller
Paul Hoogwegt houdt het na 30 jaar directeurschap voor gezien. Foto: Rudi Muller (Foto: )

Hoogwegt neemt dankbaar afscheid

Rudi Muller

Directeur stopt na 30 jaar

Na dertig jaar directeurschap houdt Paul Hoogwegt van speelleerplein de Fonkeling in Spoordonk het voor gezien. 20 december neemt hij afscheid van de kinderen en hun ouders om een paar maanden later te gaan genieten van zijn welverdiende pensioen.

Spoordonk - Hoogwegt, geboren in Rotterdam maar sinds 1990 in Oirschot woonachtig, werkte negen jaar als leerkracht op wat toen nog de Sint Jozefschool heette. Na vier jaar in het bedrijfsleven, keerde hij terug in de rol van directeur. Vanaf januari nemen Janneke Mencke en Clasien Groenland het stokje van hem over, waarbij hij nog een aantal maanden ondersteunend in dienst blijft van het bestuur. Dit zal vooral in de vorm van praktische zaken zijn, want "die twee weten al heel veel", vertelt hij als hij spreekt over de huidige parttime leerkrachten die zijn taak over gaan nemen.

Hoogwegt neemt afscheid met een goed gevoel en is trots op wat hij samen met het team en ondersteund door het bestuur bereikt heeft. Vol enthousiasme vertelt hij over de veranderingen die de laatste jaren hebben plaatsgevonden. "Als school moet je meegaan met maatschappelijke ontwikkelingen. Wat hebben kinderen in de toekomst nodig? Zoals de school nu is denken we de komende tijd in te kunnen spelen op wat nodig is voor gedegen en modern onderwijs", aldus de scheidend directeur. Op de Fonkeling krijgen de kinderen veel eigen verantwoordelijkheid en worden ze betrokken bij het onderwijs. Ze doen succeservaringen op en zijn daardoor gemotiveerd voor een volgende stap. De kinderen zitten in grote, open units waarin meerdere leerkrachten hen begeleiden. Het gevolg is dat ze meer op hun eigen niveau kunnen leren en zich op een prettige manier ontwikkelen. Dat het werkt blijkt uit de rust die de school uitstraalt.

Hoogwegt: "We willen kinderen voorbereiden op een sterk en snel veranderende maatschappij, bieden leerstof in samenhang aan en hebben aandacht voor de vaardigheden die gevraagd worden in de 21e eeuw. We creëren een goede speel-werksfeer waarin we ook de peuters opnemen." Ouders mogen de eerste tien minuten mee naar binnen, zodat ook zij meer betrokken raken bij de ontwikkeling van hun kind. Na de rigoureuze verbouwing in 2014/2015 kwamen er al meer dan twintig andere scholen uit heel Nederland kijken naar de manier waarop ze het aanpakken in Spoordonk, een groot compliment voor de organisatie.

Stilzitten is er ook na zijn pensioen niet bij. Zo fotografeert hij graag, past hij met zijn vrouw Marionne regelmatig op de kleinkinderen en komt er meer tijd om thuis te klussen. Ook speelt hij gitaar bij Desnoots en wordt er regelmatig gesport. Hoogwegt is dankbaar voor de periode dat hij leiding heeft mogen geven aan deze bijzondere school.

Meer berichten