Morris Moerenhout, 8 jaar oud, is de reden achter de onlangs opgestarte Stichting Morris.
Morris Moerenhout, 8 jaar oud, is de reden achter de onlangs opgestarte Stichting Morris. (Foto: )

Morris en gezin op weg naar Curaçao

Rudi Muller

Ontwikkelen met dolfijntherapie

Morris Moerenhout is acht jaar oud en ernstig meervoudig gehandicapt. Zijn ontwikkeling komt overeen met die van een éénjarige. Zo kan hij bijvoorbeeld niet praten, is hij niet zindelijk en ziet hij geen gevolgen of gevaar. Daarnaast heeft hij autisme en epilepsie. Morris kan dan ook geen seconde alleen worden gelaten, wat een grote impact heeft op zijn gezin.

Oirschot - Moeder Femke, geboren en getogen in Oirschot en inmiddels woonachtig in Maria Hoop, vertelt: "Simpele dingen als even boven de was uit de droger halen, zijn hier niet vanzelfsprekend."

Toch kan Morris wel dingen leren, bijvoorbeeld aanwijzen wat hij wil eten of waar hij mee wil spelen. Onderzoek heeft aangetoond dat dolfijnen kinderen met een beperking stimuleren zich te ontwikkelen en hun zelfvertrouwen te vergroten. Sommige kinderen worden zindelijk of beginnen met het uitspreken van woordjes. Deze dolfijntherapie vindt plaats op Curaçao, waar een multidisciplinair team twee weken lang een therapeutisch programma afwerkt in samenwerking met Morris en zijn hele gezin. Het is van belang dat het gezin hierbij wordt betrokken, omdat er handvatten aangereikt worden die ook thuis ingezet dienen te worden. Een mooie, maar kostbare kans dus voor Morris om vooruitgang te boeken. Om dit te bekostigen werd afgelopen september Stichting Morris opgericht. Allereerst stelde schrijver Ivo Mijland boeken beschikbaar om, naast snoep en armbandjes, te verkopen op de zomermarkt. Onlangs werd er een grote Sinterklaasactie gehouden, waarbij ruim 900 zakjes pepernoten en ander snoepgoed door de Sint en zijn zeven Pieten werden.

Op 15 februari vindt in Café Vingerhoeds in samenwerking met de keuken van Bistro de Verwennerij een groots benefietdiner voor 90 personen plaats, waarbij al 75 plekken bezet zijn. Voorafgaand aan het dessert wordt er een veiling gehouden, gesponsord door lokale ondernemers. Femke: "Het is hartverwarmend om te zien hoe veel mensen willen helpen en hoe veel items we mogen veilen."

Meer berichten