Volksverhalen uit Noord-Brabant in café 't Vrijthof

De lezing is gratis voor leden van Heemkundekring Oirschot. Ook niet-leden zijn welkom, entreebedrag van 4 euro. Aanvang 20.00 uur.
De lezing is gratis voor leden van Heemkundekring Oirschot. Ook niet-leden zijn welkom, entreebedrag van 4 euro. Aanvang 20.00 uur. (Foto: Picasa)

In de lezing van 13 december gaat Maria van Deutekom in op het onderwerp 'Volksverhalen', dat lang een ondergeschoven kindje is geweest in de 'literatuur'.

Oirschot - De literair-historische lezing wordt gelardeerd met voordrachtjes van verhaalfragmenten.

In de lezing komt allereerst de vraag aan de orde wat we onder een volksverhaal verstaan.

Er bestaan erg veel verschillende volksverhalen en die zijn onder te verdelen in diverse soorten verhalen. Een bekende en tot de verbeelding sprekende indeling is die van de verhalenverzamelaar Jacques Sinninghe in aardgeesten, watergeesten, luchtgeesten en vuurgeesten. Ook in de boeken van Willem de Blécourt over Volksverhalen in Brabant is veel interessante informatie over oude volksverhalen te vinden.

De lezing gaat uitgebreid in op volksverhalen die spelen in de regio van de Kempen zoals de alom bekende verhalen over de kaboutermannetjes maar ook minder bekende als het spannende verhaal van 'de gloeiige'. En natuurlijk het wonderlijke verhaal van het witte paard uit ons eigen Oirschot.

Maria van Deutekom is van huis uit docent Nederlands en Theater en en was als zodanig jarenlang actief in het hoger beroepsonderwijs. In het tijdschrift 'Van den Herd' van Heemkundekring 'De Heerlijkheid Oirschot' schreef zij enkele artikelen over Volksverhalen uit Noord-Brabant. Momenteel opereert zij als theaterregisseur, schrijfdocent en verteller. In 2017 gaf ze de verhalenbundel 'Vacare' uit.

Meer berichten