Willy van de Schoot, Nita Verhoeven en Dinette Machielsen helpen in december weer met het schrijven voor Amnesty.
Willy van de Schoot, Nita Verhoeven en Dinette Machielsen helpen in december weer met het schrijven voor Amnesty. (Foto: )

Schrijven voor de bedreigde vrouwen

Rens van Ginneken

Amnesty Write for Rights

Vrouwen die hun nek durven uitsteken krijgen nog vaker dan mannen te maken met (seksuele) intimidatie, lastercampagnes en strafvervolging. Voor deze vrouwen, van Iran tot Zuid-Afrika, roept Amnesty dit jaar op tot actie met Write for Rights. Ook in Oirschot bestaat de mogelijkheid om mee te doen aan deze schrijfmarathon.

Oirschot – Een eigen Amnesty International-afdeling heeft Oirschot niet meer, maar mensen die zich voor deze organisatie inzetten zijn er nog wel degelijk. Willy van de Schoot, Dinette Machielsen en Nita Verhoeven organiseren dit jaar bijvoorbeeld weer de gezamenlijke schrijfmarathon Write For Rights. Op drie dagen kan er gezamenlijk worden geschreven, bijvoorbeeld voor de 30-jarige Atena Daemi uit Iran, die zich op lijdzame wijze verzet tegen de doodstraf in haar land. In een rechtszaak van een kwartiertje werd ze hiervoor veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf. Dit jaar wordt er speciaal voor vrouwen en de LHBT-groep geschreven. Willy vertelt: "Ik heb lang gedacht: het komt vanzelf wel goed, er is toch vrijheid van meningsuiting. Maar sinds een jaar of vijf verdween bij mij dat gevoel geleidelijk. In veel landen zag je de persvrijheid verdwijnen en de Arabische Lente draaide uit op nog meer onderdrukking en geweld. De noodzaak voor een niet-politieke organisatie die opkomt voor de mensenrechten is alleen maar groter geworden."

Ambachtelijk schrijven

Sinds een aantal jaren wordt er dus weer geschreven voor Amnesty. In Oirschot gaat het dan jaarlijks om vele honderden brieven om bijvoorbeeld regeringsleiders te bewegen mensen vrij te laten, die vastzitten voor het uiten van hun mening bijvoorbeeld. Ook worden er kaarten geschreven, voor de slachtoffers van onderdrukking, om deze een hart onder de riem te steken. Nita Verhoeven vertelt met een glimlach: "We hebben voorbeeldbrieven, die je alleen maar hoeft te tekenen, maar ik geloof zelf nog in het ambachtelijk schrijven met de hand: dat laat zien dat je echt betrokken bent."

Ze vervolgt: "Het schrijven heeft écht zin: we horen weleens dat mensen dezelfde dag dat er veel post van Amnesty bij een regering binnenkomt nog worden vrijgelaten. Ook voor mensen in de cel is het fijn om te weten dat ze niet vergeten worden. Vroeger ging het alleen om politieke gevangenen, maar nu is het breder. Bijvoorbeeld ook om met de dood bedreigde albinokinderen in Afrika te beschermen." "Echte post is voor deze mensen een enorme opsteker: het heeft vaak veel meer impact dan gewoon even 'liken' op Facebook", zo weet Dinette.

Schrijven voor 'Write for Rights' kan op 7 december bij KBO Oirschot van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur, op 8 december in de bibliotheek van 10.30 tot 13.00 uur en op 10 december van 10.00 tot 22.00 uur op Straten 9. Liefst zelfs kaarten meenemen, een kleine bijdrage voor de portokosten is fijn. Amnesty International zorgt dat alle post bij de juiste personen terecht komt, zonder iemand in gevaar te brengen.

Meer berichten