Foto:

Young Guns Festival, tweede editie

Rens van Ginneken

Festival voor jonge bands

Het succes van het eerste Young Guns Festival vorig jaar smaakte naar meer. Vandaar dat nu een tweede editie volgt op 25 november. Dat is gunstig voor jonge bandjes.

Middelbeers – "Er zijn vorig jaar waardevolle contacten gelegd met onder meer bandcoaches in de Kempenregio. Daarop verder bouwend hadden we het programma razendsnel vol dit jaar", vertelt Frans Verouden. Hij is één van de organisatoren achter het vorig jaar gestarte Young Guns Festival. "Het is mooi en belangrijk om jonge aanstormende bandjes een podium te kunnen geven, met professioneel licht en geluid. We zien dat de bandjescultuur weer aan het terugkomen is, maar het aantal podia waar jonge bandjes kunnen spelen is ook in onze regio best beperkt. Ook jonge muzikanten willen liever niet in een ARNO-bandje zitten: Altijd Repeteren, Nooit Optreden." Over het programma vertelt hij: ,,We hebben zeven bands, met jongeren in de leeftijd van tien tot achttien jaar. Met de band Collide With People denken we een leuke afsluiter in huis te hebben, met eigen werk een beetje in de stijl van Franz Ferdinand en The Killers. Een mooie toevoeging bij deze tweede editie is de vakjury die de bandjes op verschillende punten beoordeelt, zoals muzikaliteit en vermakelijkheidsfactor. De jury kiest één band uit voor een leuke aanmoedigingsprijs.

Soort uitwedstrijd

Chris van Vijfeiken uit Bladel is als drumleraar betrokken bij een drietal bands die meespelen op het Young Guns Festival. "Een lesdoel is dat de jongeren binnen een jaar in een bandje spelen. Als het eenmaal zover is, dan laat ik ze ook weleens hun band meenemen naar de drumles, zodat we samen aan het bandgevoel kunnen werken. Dit festival in Middelbeers is super voor de kinderen. We organiseren soms ook leerlingpresentaties, maar dit is echt een soort uitwedstrijd voor hen. Ik probeer ook de spanning een beetje weg te nemen, zodat het optreden iets leuks wordt om naar uit te kijken."

Eén van de jonge muzikanten is Janske Smits (10) uit Middelbeers. Zij speelt in The Crazy Donuts. De ene week heeft ze basles en de andere week bandles in Bladel. Janske heeft het niet van een vreemde. Haar vader is Martin Smits, drummer van De Knallende Mannen. "Hij dacht dat basgitaar wel leuk was voor mij en toen hebben we wat filmpjes gekeken op You Tube. Nu oefen ik soms ook samen met papa. We hebben een band met alleen maar meisjes. Het is heel gezellig en we hebben een goede zangeres. Mijn lievelingsmuziek is toch wel een beetje hard", bekent ze, terwijl ze een stukje Foo Fighters speelt. Janske heeft al wel een keer of vijf opgetreden, maar het wordt haar eerste Young Guns, in eigen dorp. "Ik heb er wel zin in!", verzekert ze.

Young Guns Festival, zondag 25 november in café De Doornboom. Entree is gratis en aanvang stipt om 14 uur. Op de affiche van het Young Guns Festival 2018 prijken Blue Band, De Sixpekjes, Crazy Donuts, Popstoned, Ultimate en Collide with People.

Meer berichten