Column Rens

Youpie?

Foto:

Ik ben niet dol op de 'reaguurders' platforms, maar soms vind je er toch een relevant verhaal op. Zoals onlangs op Geen Stijl, een column over Youp van 't Hek. De cabaretier heeft aangegeven, dat hij nog wel grappen maakt over de Islam, maar dat daar ook een bovengrens aan zit. Hij wil namelijk zijn leven niet op het spel zetten.

Dat is even slikken. Van 't Hek was toch jarenlang de belichaming van de heilige verworvenheid, dat je in Nederland zo'n beetje alles mag zeggen wat je wilt. Zeker voor een cabaretier, iemand die ons met ironie, desnoods sarcasme een spiegel kan voorhouden, is dat een essentieel recht. Je moet elke politieke partij of figuur op de korrel kunnen nemen, elke religie of aanhanger daarvan voor de lachspiegel kunnen zetten, iedere publieke figuur mogen onderwerpen aan een kritische en komische noot. Blijkbaar is dat gevaarlijk, als je dat gaat doen met de moslimgemeenschap. Is het lafbekkerij van Van 't Hek? Ik kan dat moeilijk voor hem inschatten. Ik kan niet in zijn mailbox kijken, maar ik vind het op zijn minst eerlijk van hem, dat hij zijn angst toegeeft. Verder vind ik het vooral héél erg voor onze eens zo open samenleving, dat we bij een bepaalde groepering blijkbaar op eieren moeten lopen. Die voorzichtigheid – en niemand vindt het leuk om dat te moeten toegeven – heeft natuurlijk wel degelijk een serieuze grondslag. Hoge Youpies vangen veel wind, maar begrijpelijkerwijs niet in de lijn van Charlie Hebdo of Theo van Gogh.

Tragisch dus, deze bekentenis van Youp, eens de nar van een vrije samenleving. Dat moslims hier, in Nederland, in 2018, vrijgesteld zijn van religiekritiek, omdat hun profeet heiliger zou zijn dan al het andere. Dat is een doodenge, irrationele ontwikkeling die we al lang zien, maar waar steeds minder mensen openlijk tegen durven terugduwen. "Het creëert een parallelle samenleving waarin wederzijdse haat voedingsbodem vindt", zo constateert de columnist terecht in zijn stukje op Geen Stijl. Zijn, of haar stukje, krijgt nog een extra dimensie in engheid, omdat ik er nergens een naam van de auteur bij kan ontdekken.

Meer berichten