Rundveehouder René Vlemminx met zijn kwaliteitskoeien van het Limousin ras.
Rundveehouder René Vlemminx met zijn kwaliteitskoeien van het Limousin ras. (Foto: )

'Alles transparant in de keten'

Rens van Ginneken

Goud voor zult en bloedworst

Een mooi stukje waardering voor het ambachtelijke werk van familiebedrijf Vers Vlees Boerderij Polsdonk: tweemaal goud tijdens de landelijke Slagersvakbeurs, voor de boerenzult én voor de boerenbloedworst uit eigen keuken. Vleesveehouder René Vlemminx vertelt graag over de filosofie achter zijn bedrijf. Het kan wat hem betreft niet transparant genoeg.

Oirschot – Nieuwsgierig komen de Limousin koeien aangelopen als René Vlemminx zich aan de draad meldt. Het is een dankbaar ras, weet Vlemminx, die zo'n twintig jaar geleden van melkvee overstapte naar deze Franse slachtkoeien. "Ze leveren kwalitatief zeer goed vlees; daar zijn alle topkoks het wel over eens. Ze kalven gemakkelijk af, een keizersnee is vrijwel nooit nodig. Echt een sober ras, zeer geschikt om het in natuurgebieden zelf te redden. We doen alleen aan natuurlijke dekking: een stier heeft veel eerder in de gaten wanneer een koe tochtig is, dan ik als boer. We hebben nu zo'n 160 Limousins, mede door Brabants Landschap is dit mogelijk", zo vertelt hij. Vlemminx levert met deze werkwijze een belangrijke bijdrage aan een circulaire keten in het mooie buitengebied. De ruige mest van zijn koeien gaat weer over de grond van Brabants Landschap. Met een leuk neveneffect. "Daardoor is de das hier weer terug aan het komen!", onthult Vlemminx.

Onwetendheid

Zijn slagerswinkel bevat ambachtelijke producten, zelfgemaakt van eigen koeien en kwaliteitsproducten van varkens van Ruyghveen uit Someren en kipproducten van poelier Kapteijns uit Diessen. "Ik wil weten waar het vlees vandaan komt. Deze bedrijven volgen dezelfde filosofie als wij: alles is transparant en het verhaal achter het vlees moet kloppen. We voegen ook geen 'rommel' toe. Mensen komen daarvoor vaak speciaal naar onze winkel, bijvoorbeeld omdat ze voor bepaalde toevoegingen een allergie hebben. Maar er komen hier ook opvallend veel oud-slagers, die blijkbaar doorhebben dat het hier in orde is", zo lacht de agrariër. "Op de openingsdagen van onze winkel laten we klanten graag een kijkje nemen in onze stallen. Er is veel onwetendheid over de voedselproductie, we moeten dus veel uitleggen. We vinden het belangrijk dat het publiek kan zien wat er gebeurt. Veel van het supermarktvlees komt nu uit het voormalig Oostblok: daar wordt echt massaal geproduceerd. De politiek heeft de mond vol over 'verbreding van de landbouw', maar de regelgeving werkt niet mee. Dat is weleens frustrerend, vooral omdat de boeren vaak gedwongen worden om amper voor kostprijs te produceren. Nederlanders geven gemiddeld maar vier procent van hun inkomen uit aan voedsel, omdat het relatief veel te goedkoop wordt aangeboden."

Hij is blij met het gouden predicaat voor zijn zult en bloedworst: "De vakjury beoordeelt blind. Voor slagers is deze prijs echt prestige. Mede dankzij hulp van enkele ervaren slagers horen wij daar als 'gewone boeren' nu ook bij", lacht hij.

Meer berichten