Column Rens

Twintig jaar

Foto:

Stel: ik zou me bij de rechter melden, met twee verschillende kousen onder mijn jurkje en een opblaaspaard boven mijn hoofd getild. "Goedemorgen edelachtbare, ik wil voortaan graag door het leven als Pippi van Ginneken, een elfjarig meisje. Ook wil ik zulks officieel in mijn paspoort vermeld hebben."

Het was een dramatisch pleidooi, van Emile Ratelband vorige week maandag, voor de rechtbank in Arnhem. Hij lijdt onder zijn werkelijke leeftijd (69) en wil deze graag twintig jaar naar beneden bijgesteld zien. Hij voelde zich 'gediscrimineerd'. De huilerige toon paste niet helemaal bij de 'positiviteitsgoeroe' die hij graag gestalte geeft. Op de foto bij het artikel kijkt hij in de lens als wethouder Hekking, van Koot en Bie, het aandachtsgeile typetje dat steeds de burgemeester van Juinen voor de camera verdringt. Enkele dagen later was Ratelband alweer in het nieuws, omdat een van zijn draagmoeders zwanger is. Curieus. Evenals de media die er steeds weer opduiken trouwens. Is het louter 'ludieke berichtgeving', deze over-ruime aandacht voor Ratelbands gevoelsleeftijd? Gelukkig hebben we in Brabant gewoon carnaval, dan kunnen we de rest van het jaar een beetje normaal doen.

Ik denk dat Ratelband als kind al zo was, een stampvoetend jongetje, dat niet mee mocht doen in de bouwhoek, omdat zijn klasgenootjes hem een aansteller vonden. Zo'n twaalf jaar geleden heb ik hem eens meegemaakt, bij de lancering van een glossy van een aardige Hilvarenbeekse kerel, temidden van honderd BN-Hotemetoten. Toen, op andermans feestje, presteerde Ratelband het om al na twintig minuten naar zijn auto te rennen, om een stapel van zijn eigen boekjes te halen, ter verkoop. In de haast liep hij mij en Sandra Reemer nog zowat omver. Of het hem uiteindelijk ook wat oplevert? Type op Google maar eens de lettercombinatie -em- in, dan verschijnt zijn naam al bovenaan. Voor wat het waard is.

Mocht het voor de Arnhemse rechter mogelijk zijn om Ratelbands leeftijd alsnog met twintig jaar bij te stellen, dan moet twintig jaar ouder maken ook kunnen, toch? Dan duurt het tenminste niet zo lang meer, voor we er van verlost zijn.

Meer berichten