'Je bent jong en je wilt wat!'

De lezing is gratis toegankelijk voor leden van de Heemkundekring Oirschot. Ook niet-leden zijn van harte welkom; voor hen geldt een entreebedrag van 4 euro.
De lezing is gratis toegankelijk voor leden van de Heemkundekring Oirschot. Ook niet-leden zijn van harte welkom; voor hen geldt een entreebedrag van 4 euro. (Foto: )

Van de redactie

Op uitnodiging van de Heemkundekring 'De Heerlijkheid Oirschot' houdt Kitty de Leeuw 15 november (aanvang 20.00 uur) in Café 'Vrijthof de lezing 'Je bent jong en je wilt wat.

Oirschot - De lezing is niet alleen interessant voor de oudere generatie wiens jeugd- en jongerenjaren zich afspeelden in de jaren 60, maar zeker ook voor de huidige 30-ers en 40-ers die iets meer willen weten over de tijd waarin hun ouders jong waren en hoe dat er allemaal uitzag.

Vanaf circa 1955 kwamen overal in Nederland jongerenculturen van de grond. Jongeren reden rond op brommers, hingen rond op straat of bij cafetaria en ijssalon, kochten grammofoonplaten met popmuziek, gaven zich over aan vreemdsoortige nieuwe dansen in de dancing of de jongerensoos, bezochten concerten van hun favoriete muzikanten, droegen opvallende haardossen als kuiven, suikerspinnen, jazz-sikjes en beatlehaar en droegen duidelijk andere kleding dan hun ouders. Popsterren als Elvis, Juliette Gréco en The Beatles waren razend populair. Niet alleen hun muziek, maar zeker ook hun uiterlijk werd eindeloos gekopieerd door de talloze fans. Niet alle jongeren waren hier even druk mee bezig, maar het was wel een herkenbare trend. Waar kwamen die jongerenculturen vandaan? Waarom kwamen ze in die tijd op? Welke jongerenculturen waren er en wat hielden ze in? Welke kledingstijlen, muziekvoorkeuren, kunstuitingen, films, lectuur, activiteiten, omgangsvormen en levensfilosofie omarmden ze? Hoe verhielden de aanhangers ervan zich tot elkaar en tot de wereld daarbuiten? In deze lezing wordt in woord en vooral ook veel beeld een antwoord gegeven op al deze vragen. Daarnaast wordt toegelicht waarom jongerenculturen zo aantrekkelijk zijn voor de aanhangers ervan en welke betekenis ze hebben voor de samenleving als geheel. Historica Kitty de Leeuw heeft diverse publicaties over jongerencultuur op haar naam staan en weet waarover ze praat, daarnaast wordt de lezing gelardeerd met veel beeldmateriaal. Er is niet alleen veel te horen maar ook veel te zien.

Meer berichten