Column Rens

Queen

Foto:

Mijn muzikale ervaringsleven kenmerkt zich door een lange reeks gemiste kansen. Toen ik fan werd van Ritchie Blackmore's Rainbow en ze als puberman in Ahoy kon gaan bekijken, bleek de goddelijke stem van Ronnie James Dio al vervangen door een ordinaire schreeuwlelijk. Toen ik eindelijk Thin Lizzy op waarde ging schatten was de band inmiddels ter ziele, evenals de über-charismatische zanger Phil Lynott. Alanis Morrissette blijkt amper meer op te treden. Jeugdidool Deborah Harry heb ik nog wel gezien, maar toen zat ze al zowat op een Quingo.

Ook Queen had ik graag meegemaakt destijds. Eerlijk gezegd vond ik de stem van Freddie Mercury nooit zo mooi: een beetje te schreeuwerig in veel nummers. Maar wat een vocale acrobaat, wat een bereik, wat een souplesse en wat een volume. Plus een geniale manipulator op het podium. De rest van de band was ook meer dan goed natuurlijk. De grootste verdienste van Queen vind ik de songs zelf. Altijd verassend. Altijd de grenzen verkennend. Altijd van een intensiteit die je naar adem deed happen. Bohemian Rhapsody is van een ongekende vindingrijkheid: al vele jaren de terechte nummer 1 in de Top 2000. Volgens mij gaat het nummer helemaal nergens over. Iemand heeft iemand doodgeschoten en zit nu met de gebakken peren. Dat is het wel zo'n beetje. Maar hoe dat wordt uitgewerkt, van Mama Mia tot Beëlzebub en van Figaro tot Nothing Really Matters To Me. We Will Rock You: ook briljant natuurlijk in al zijn eenvoud. Het mooiste moment in dat nummer vind ik hoe je de gitaar van Brian May hoort steigeren halverwege, klaar om de arena in te duiken. Het bizarre duet met Montserrat Caballé, het hilarische Bicycle Race en het beukende Breakthru. Het hartverscheurende The Show Must Go On: ging dat over het naderende einde?

Afijn: we kunnen het nu dus allemaal nog eens gaan beleven in de bios. De chronologie schijnt niet helemaal te kloppen in de film Bohemian Rhapsody, maar hij krijgt toch hele lekkere recensies. Afgelopen zaterdag wilde ik erheen. Was ik net te laat voor de laatste vertoning van deze avond in de hele regio. Daar gaan we weer, dacht ik: zelfs de film weet ik straks nog compleet te missen.

Meer berichten