Na vier jaar draagt voorzitter Cees Hems (65) de scepter over aan de huidige stadsprins Bart Vogels (33).
Na vier jaar draagt voorzitter Cees Hems (65) de scepter over aan de huidige stadsprins Bart Vogels (33). (Foto: )

Wisseling van de carnavalsscepter

Rudi Muller

Skôn Orre Gat bestaat 44 jaar

Op de vooravond van de dag dat het carnavalsseizoen officieel geopend wordt, vindt er een wisseling plaats binnen het bestuur van stichting Skôn Orre Gat. Na vier jaar draagt voorzitter Cees Hems (65) de scepter over aan de huidige stadsprins Bart Vogels (33). Dit zal gebeuren voorafgaand aan het Skôn Elluf Elluf Bal in Gasterij de Beurs op zaterdag 10 november.

Oirschot - Tussen 18.00 en 20.00 vindt de receptie plaats, waar op ludieke wijze afscheid wordt genomen van de huidige voorzitter. Cees Hems is inmiddels 27 jaar betrokken bij de stichting, die dit jaar 44 jaar bestaat. Het motto dit jaar is dan ook 'wij 44 carnaval'. Cees was twee jaar stadsprins en vervulde de afgelopen vier jaar dus de rol van voorzitter. Ook zal tijdens deze receptie de expositie '44 jaar stichting Skôn Orre Gat' worden georganiseerd, waar allerlei carnavalsattributen uit het verleden zullen worden tentoongesteld.

Na het officiële gedeelte, gaat de avond over in het Skôn Elluf Elluf bal. Tijdens deze feestelijke avond zal Napoleon's hijskapel, een blaaskapel uit België met als motto 'hard, zat en vals', haar opwachting maken.

De aanstaande voorzitter Bart Vogels is nu vier jaar actief bij stichting Skôn Orre Gat. Als fanatiek Heikneuter, werkte hij jarenlang mee aan het bouwen van de carnavalswagen. Tot hij Cees tegen kwam, die hem benaderde voor een rol binnen de stichting. Na een jaar stage kwam hij in het bestuur terecht. Momenteel is hij bezig aan zijn tweede jaar als stadsprins en zal hij dus minimaal twee maanden een dubbele functie gaan vervullen. Stadsprins mag je drie jaar lang zijn, wat betekent dat Bart ook nog kans maakt om opnieuw herkozen te worden. Bart heeft naast heel veel zin in zijn nieuwe uitdaging, ook een bepaalde visie: "Als ik zie hoe enthousiast men in Oirschot kan worden van bijvoorbeeld het onlangs georganiseerde Halloween of een bierfestival bij de Brouwerij, moet het haalbaar zijn om ook carnaval wat nieuw leven in te blazen." Het heidense volksfeest lijkt de laatste jaren in Oirschot wat af te zwakken. Onder aanvoering van de nieuwe voorzitter zal stichting Skôn Orre Gat zich de komende tijd inzetten voor wat nieuw elan. Het zou immers zonde zijn wanneer zo'n mooie traditie dood zou bloeden. Door de samenwerking en communicatie tussen de verenigingen te verbeteren, te blijven evalueren en door het zien en benutten van kansen die er liggen om te zorgen voor meer animo, moet carnaval binnen de gemeente Oirschot de komende jaren weer nadrukkelijker op de kaart worden gezet. Naast het openbare carnaval is Skôn Orre Gat initiatiefnemer van onder andere de optocht, het kindercarnaval en de mis. Ook reiken zij elk jaar de Joekel uit; een prijs voor een individu of vereniging die bij heeft gedragen aan het carnaval.

Meer berichten