De expositie is de komende tijd elke week van dinsdag tot en met zondag te bewonderen bij museum de Vier Quartieren.
De expositie is de komende tijd elke week van dinsdag tot en met zondag te bewonderen bij museum de Vier Quartieren. (Foto: )

Heilige verhalen in zalig Oirschot

Rudi Muller

Hemeltjelief bij Vier Quartieren

Onder toeziend oog van een groot aantal belangstellenden, opende wethouder Piet Machielsen door middel van het aansteken van de kaars van Sint Odulphus in museum de vier Quartieren afgelopen vrijdag de expositie 'Hemeltjelief - Heilige verhalen in zalig Oirschot'.

Oirschot - De tentoonstelling vertelt de verhalen over de rijke religieuze historie van Oirschot en is een eerste stap in de uitvoering van de nieuwe erfgoednota.

Na de korte opening was het woord aan vrijwilligster Miek Dilissen, die zichtbaar enthousiast de nabestaanden van dhr. Knippenberg welkom heette. Knippenberg was een katholieke priester, historicus en onderwijzer en reed samen met de Oirschotse verzamelaar Gerard van den Bergh en zijn vrouw stad en land af om de stukken te kopen die in die tijd vanwege de afname van het katholieke geloof massaal werden weggedaan. Zijn collectie neemt een prominente plaats in binnen de expositie. Daarnaast werd voor het eerst samengewerkt met de drie kloosters die Oirschot rijk is, de parochie, museum Kruysenhuis én twee heemkundekringen. Ook zuster Helena, die in de Nieuwstraat het museum van de heilige non beheert, stelde haar cel ter beschikking. Deze is in zijn geheel nagebouwd bij de vier Quartieren.

Wethouder Piet Machielsen gaf aan blij te zijn met de steun vanuit gemeente Oirschot en vertelde hoe de expositie gevoelens opriep over zijn jeugdervaringen met betrekking tot de kerk en het geloof. 2018 is het jaar van het Europees cultureel erfgoed en november de maand waarin het religieuze cultureel erfgoed aan bod komt. Met de komst van Sinterklaas, Allerzielen en Sint-Maarten is november een maand waarin veel religieuze vieringen plaatsvinden. De reden dat Oirschot vanuit de provincie het onderwerp religie kreeg toegewezen, is niet verwonderlijk. Volgens samensteller van de tentoonstelling Ineke Strouken leeft religie in Oirschot, direct of indirect, nog altijd. Ineke: "Denk aan gebouwen en objecten, maar ook aan bijvoorbeeld tradities als de gildemis, het aansteken van een kaarsje bij de Heilige Eik of het vieren van drie koningen. Zonder er bij stil te staan zit religie hier nog altijd in het DNA, veel dingen zijn een gewoonte geworden." Wat Oirschot onderscheidt van andere dorpen is dat het met Sint Odulphus een ware heilige heeft voortgebracht. Ook Maria Margaretha, de 'heilige non' die na haar dood geneeskrachtige olie produceerde, leefde in Oirschot. Dit laatste zorgde ervoor dat Oirschot een bedevaartsoord was in de 17e eeuw. Pastor Wilfred van Nunen sloot het officiële gedeelte af, door verkleed als Sint Odulphus een gedicht met een knipoog ten gehore te brengen. De aanwezigen werden hierna getrakteerd op een kloostermop, een voor de gelegenheid door de bakker gemaakte lekkernij die is vernoemd naar de grote stenen waarmee men vroeger kerken en kastelen bouwde.

Meer berichten