Heidi Broeksteeg (l.) vertolkt samen met haar zangpartner bij gezelschap LOL, Irma Klijn van Kooten, “Im weissen Rössl” van Ralf Benatzky.
Heidi Broeksteeg (l.) vertolkt samen met haar zangpartner bij gezelschap LOL, Irma Klijn van Kooten, “Im weissen Rössl” van Ralf Benatzky. (Foto: johan maas)

Heidi wordt altijd teruggevraagd

Rens van Ginneken

Passie in opera en operette

Voor Heidi Broeksteeg (52), manager in de zorg, zijn opera en operette inmiddels een onlosmakelijk en essentieel deel van haar leven. Het verhaal van een gedreven zangeres, die helemaal blij wordt van haar passie.

Middelbeers - Eigenlijk kwam de liefde voor opera pas op latere leeftijd toevallig op haar pad, zo vertelt Heidi in haar knusse chalet op park Stille Wille. "Via een overbuurman, die me rond 2001 vroeg of ik geen zin had om me bij het koor Viva la Musica te voegen. Totaal zonder muzikale ervaring ben ik erin gestapt. In het koor stond "Adieu mein kleiner Gardeoffizier" uit die Lustigen Weiber von Wien op het repertoire. Dat vond ik direct zó leuk en zo ontdekte ik dat ik van opera en operette heel erg blij word. Waarom weet ik niet. Het verbaasde me ook: in mijn jeugd draaide ik Alice Cooper en Blondie. Misschien is het terug te voeren op mijn kindertijd. Ik ben als dochter van een beroepsmilitair opgegroeid in Duitsland, waar ik veel tijd doorbracht bij mijn grootouders. Daar werd ook veel opera en operette gedraaid."

Ze treedt al jaren op, bijvoorbeeld bij Oktoberfesten, KBO's, verzorgingshuizen, of bij De Zonnebloem. Meestal met haar vaste gezelschap LOL: Laat Operette Leven. Daarin zingt ze samen met Irma Klijn van Kooten, net als zijzelf een hoge sopraan. Haar echtgenoot Ad Broeksteeg is dirigent en pianist. Ton van de Rijt vlecht in verhaalvorm de liederen aan elkaar. "Soms weten mensen niet wat ze moeten verwachten, of ze reageren een beetje lacherig. Maar gaandeweg gaat het publiek mee in ons enthousiasme en worden zij er net zo blij van als wij. Na een optreden worden we ook altijd teruggevraagd. Vaak zijn het ook wel liederen die mensen onbewust al kennen, bijvoorbeeld van de reclame, of via André Rieu. Vrijwel iedereen kent toch wel "Het Slavenkoor", of "Le nozze di Figaro."

Dronken dame

Het enthousiasme en het raffinement waarmee het gezelschap de liederen brengt is niet de enige reden voor het succes. "We maken ook echt werk van onze kleding", vertelt Heidi. "We hebben kasten vol met prachtige jurken, dirndls, pruiken en lederhosen. Dat kost wel wat, daarom kunnen we ook niet voor een appel en een ei optreden, hoewel we de kosten wel beperken als de situatie daarom vraagt. Daarnaast besteden we veel aandacht aan het spel. In dat opzicht vind ik zelf het "Schwipslied" van Strauss erg leuk om te doen. Dan mag ik een vrolijke, dronken dame spelen. Heerlijk!", lacht Heidi.

Ze wil nog graag jaren doorgaan, zolang haar stem goed blijft. Ze heeft nog wel één muzikale wens. "Het lijkt me fantastisch om eens met een groter orkest te kunnen zingen. Daar leent deze muziek zich natuurlijk helemaal voor." Op dit moment zijn alle geplande optredens uitverkocht of besloten. "Maar wie interesse heeft, mag me altijd mailen hoor!", zo besluit ze wervend.

Info: heidivdm66@hotmail.com

Meer berichten