Column Rens

Vrijheid

Foto:

Het landschap is prachtig en de bebouwing is niet meer zo armoedig als twintig jaar geleden in de Ardennen. Toch duikt er af en toe nog een vervallen, grijze hoeve op. Dat er wel degelijk bewoners zijn bewijst de in de wind piepende droogmolen met verschoten dusters en sleets beddengoed. Het gaat richting de Mergelland route. De vrijheid is tastbaar op de motors. KJ trekt zijn machine speels op het achterwiel, en nog eens. We passeren de grens, waar met de voortschrijdende vrijheid ook de marechaussee en de douane verdween. Het fluwelen Zuid-Limburgse landschap plooit zich zachtjes doorheen de nevel. Tussen Margraten en Cadier en Keer draait KJ ineens af, richting de parkeerplaats van een begraafplaats. 'Netherlands American Cemetery and Memorial'.

Echt voorbereiden kun je je nooit op deze aanblik denk ik. De lange, lange rijen witte kruizen, soms een Davidsster ertussen. Rij na rij, na rij, bijna eindeloos. Er liggen hier 8301 Amerikaanse soldaten, gesneuveld bij de slagen in de Tweede Wereldoorlog om Limburg, de Ardennen en het Roergebied. Jonge knullen meestal, nog maar net van de Highschool af. Ze kwamen naar Europa en belandden in vernietigende veldslagen, hinderlagen en bittere man-tegen-man gevechten, met de nog heilig in hun waanzinnige leider gelovende Duitsers. Ze offerden hun leven op vreemd grondgebied voor onze vrijheid. "Ik vraag me af, of we onze jonge mannen ook zover zouden krijgen, als de Verenigde Staten bedreigd zouden worden…", zo legt KJ de retorische vraag voor. Al snel belanden we in een gesprek over verwende jongeren, social media verslaving en een stuitende desinteresse. Allemaal verworvenheden van de vrijheid. Een heel erg duur betaalde vrijheid. "Vrijheid komt niet voor niks, dat beseffen we veel te weinig meer. Eigenlijk zou iedereen hier eens moeten komen kijken", vindt KJ. Ik knik en probeer de overweldigende waardigheid te vangen met telefooncameraatje.

Op de parking knikt de uit de kluiten gewassen marechaussee ons vriendelijk toe en complimenteert ons nog met onze motoren, gebroederlijk naast elkaar: een Brit en een Duitser. Aardig symbolisch voor onze vrijheid bedenk ik nog.

Meer berichten