De leden van muziekvereniging Arti.
De leden van muziekvereniging Arti. (Foto: )

Arti komt met festival ARTIstique

Rudi Muller

Divers programma wegens jubileum

Muziekvereniging Arti viert dit jaar hun 175-jarig jubileum en is daarmee een van de oudste muziekgezelschappen uit de regio. Om deze reden vindt er in dit najaar een manifestatie plaats, waarbij de focus ligt op het vlak van verbinding en visie naar de toekomst op zowel maatschappelijk als artistiek vlak.

Oirschot - Met festival ARTIstique wordt gepoogd de historie van Arti in Oirschot te presenteren met een frisse kijk op het verleden maar zeker ook de toekomst van lokale amateurmuziek. Daarbij wil men door middel van samenwerking met Syrische muzikanten en componisten een brug slaan tussen het oude Oirschot en het nieuwe waarin plaats is voor meer maatschappelijk begrip en tolerantie. Tussen 27 oktober en 15 november vinden er verschillende activiteiten plaats. De openingsact is een ludieke bijdrage van Arti aan Halloween. Op 27 oktober leveren zij in het Hof van Solms een griezelige bijdrage aan dit evenement. Vanaf 4 november is er een expositie in de Brandstore Visit Oirschot, gevestigd in het oude raadhuis. Een groep (amateur)kunstenaars is aangezet om in het thema Arti en muziek een eigen kunstwerk te creëren. Verschillende doeken en een foto-impressie zijn hier te bewonderen. Gelijktijdig zullen in het gemeentehuis historische medailles uit het regionaal archief tentoongesteld worden, in samenwerking met de Heemkundekring en het Kapittel van Oirschot.

Op dinsdag 6 november wordt in de Beurs de college tour 'muziek en brein' georganiseerd; een lezing/symposium rondom beleidsmakers, politici en cultureel betrokken verenigingen met als doel het belang van muziek en culturele educatie te duiden. Hierin verzorgt Arti de lezing 'muziek, goed voor iedereen' en zal neuropsycholoog Rachel Kemps het belang van muziek voor de ontwikkeling van het brein en de positieve effecten van muziek op mensen met Alzheimer belichten. Aanmelden voor dit evenement kan via www.arti-oirschot.nl. Het klapstuk zal op zaterdag drie november zijn, wanneer het concert 'Arti 175 jaar - tijdloos; toen, nu en later' zich in de Sint Petrus basiliek vanaf 20.00 zal voltrekken. Dit zal een verbinden jubileumconcert worden, met een multiculturele knipoog naar de hedendaagse samenleving. Naast verschillende gastoptredens, zal moedervereniging gilde Sint Sebastiaan aanwezig zijn als eregast. Arti zal een afwisselend programma spelen met klassieke en eigentijdse werken met een oosters/Arabisch karakter. Ook het Syrisch vluchtelingenorkest Suryana zal welkom worden geheten. Syrische hapjes in de pauze maken het multiculturele tintje af. Tickets zijn via bovengenoemde site als ook bij boekhandel de Kroon verkrijgbaar voor 5 euro. Arti heeft met het gehele evenement als doel om oog te creëren voor de veranderende samenleving, waarbij zij niemand willen uitsluiten. Daarnaast staan zij voor meer draagvlak voor de functie van een lokale muziekvereniging als sociaal bindend element in de samenleving.

Meer berichten