Volop plezier bij de door Vitalski geschreven en geregisseerde voorstelling Pech en Geluk, gespeeld door Keskenaote.
Volop plezier bij de door Vitalski geschreven en geregisseerde voorstelling Pech en Geluk, gespeeld door Keskenaote. (Foto: )

Een hilarische stand-up tragedy

Rens van Ginneken

Keskenoate speelt stuk van Vitalski

"Lachen mag, maar tranen zijn aanbevolen", zo werft de flyer van de voorstelling 'Pech en Geluk' van toneelvereniging Keskenoate. Dit stuk dat in november zeven keer gespeeld wordt, is geschreven en wordt geregisseerd door niemand minder dan de Antwerpse nachtburgemeester en performer Vitalski.

Middelbeers – Er wordt stevig gerepeteerd in de voormalige loods van de landbouwwerktuigen coöperatie aan 't Ven. 'Nog maar krap een maand tot de eerste uitvoering en er moet nog veel gebeuren. Maar het gaat zeker goedkomen', verzekert Peter van Gestel van de vereniging. Vitalski, performer, dichter, schrijver en nachtburgemeester van Antwerpen, is bepaald geen vreemde meer in de Beerzen. Hij trad er al vaak op en heeft inmiddels een mooie connectie met het dorp. Het stuk 'Pech en Geluk' is door hem geschreven en nu reist hij dus een flink aantal keren naar de Beerzen om de regie ook zelf ter hand te nemen. "Het stuk is al op verschillende plekken in de Belgische Kempen uitgevoerd. Het moest nu nog wel getransponeerd worden naar de Beerse situatie en naar Beers taalgebruik. Alhoewel ik soms vind dat het dialect hier dichter tegen het Vlaams aan zit, dan tegen het Hollands", vertelt de nachtburgemeester. Die transponering werd uitgevoerd door Jan Adriaans, Frans Timmers en Jac van Tuijl.

Kroegleven

Het stuk behelst in het kort de perikelen in twee cafés, een deprimerende met de naam 'Pech' en een lollige met de naam 'Geluk'. "Twee gescheiden werelden", legt Vitalski uit. "Tot de zoon van het vrolijke café verliefd wordt op de dochter van het droevige, helemaal Romeo en Juliette-gewijs. "In de jaren '90 woonde ik zowat in de Antwerpse kroegen, dus ik ken het caféleven goed." Speler Frans Timmers: "Het kroegleven is ons ook niet vreemd, we hebben het café destijds ook wel wat naar onze hand gezet denk ik." Actrice Henny over de regie: "We hebben wel wat sturing nodig hoor, maar ondanks dat Vitalski geen overdreven strenge regisseur is, vorderen we toch goed." Vitalski weer: "We moeten er geen strafkamp van maken, lol maken moet ook kunnen", lacht hij.

De doorloop van het stuk geeft een mooi inkijkje in het spitsvondige schrijftalent van Vitalski. De teksten zijn scherp, vlot en hilarisch. De enscenering blijft boeien, met name door het vlotte tempo en de grote diversiteit aan emoties en ronduit komisch gekrakeel, gelardeerd met heerlijke kroegzwets. "Volop ambiance", bijvoorbeeld als speler Arie Koolen vrolijk opkomt met: "Ik zou een olifant opkunnen, als ik geen vegetariër was." De stand-up tragedy van Rieneke Daenen schrijnt mooi, maar is in deze setting ook heel komisch. Verder is het vooral genieten van al die kleurrijke kroeggasten, zoals Jan Adriaans met zijn koddige helmpje, of de Sirtaki dansende meute. Alweer een aanrader dus voor bezoek aan Keskenoate in Café Pech en Geluk, 't Ven 37, op 16, 17, 21, 23, 24, 28, 29, 30 november.

www.keskenoate.nl

Meer berichten