Een volle zaal laat zich aan het einde van de tiende Pecha Kucha Oirschot muzikaal op sleeptouw nemen door Michel Bergman.
Een volle zaal laat zich aan het einde van de tiende Pecha Kucha Oirschot muzikaal op sleeptouw nemen door Michel Bergman. (Foto: )

'Pecha Kucha is nog lang niet klaar!'

Rens van Ginneken

Feestelijke tiende editie

De tiende Pecha Kucha in Oirschot, afgelopen donderdag in Hof van Solms, was er eentje voor in de prijzenkast. Een prachtig en divers programma van elf sprekers, een bomvolle en enthousiaste zaal en als bonus: de uitnodiging vanuit Tokyo om Oirschot als officiële Pecha Kucha City te verwelkomen.

Oirschot – Sinds de derde editie is Frans Verouden de vaste presentator van Pecha Kucha Oirschot. "Het gevoel na deze editie? We zijn nog lang niet klaar, dus: doorgaan!", aldus de enthousiaste presentator. Hij had zich weer terdege voorbereid op de sprekers. Het concept is even eenvoudig als strak. Twintig dia's, elk precies twintig seconden in beeld. De spreker heeft dus exact 6 minuut 40 voor zijn verhaal. De een heeft een doorlopend betoog, met wat algemenere plaatjes of teksten als ondersteuning, de ander gaat echt van dia naar dia. Door die strakke structuur wordt het nooit saai. Ook door de sprekers zelf natuurlijk, want het ene betoog is nog gloedvoller dan het andere. Karin Verbruggen van de organisatie trapte zelf af, met een verhelderende Pecha Kucha over Pecha Kucha. Harrie Keusters beleefde zijn tweede deelname en gaf een interessante uiteenzetting over de zin en onzin van bitcoin. Als iemand het enthousiasme voor haar eigen passie wist over te brengen was het wel Liesbeth Kaag, met haar pleidooi voor meer groen en minder steen in de Nederlandse tuintjes, met als inspiratie vele mediterrane plaatjes. "Sinds mijn spreekbeurt op de lagere school over Madonna, heb ik eigenlijk nooit meer in het openbaar gesproken", verklaarde ze voor aanvang nog. Dat bleek geen beletsel om het publiek in haar enthousiasme mee te sleuren.

Twijfel

Als er nog iemand twijfelde aan het nut van twijfel, dan is die na heerlijk vlotte presentatie van Ties Sweyen gegarandeerd om. Virginia Linn nam het publiek mee op een 'eye opening trip' naar haar geboorteland Taiwan en James van Leuven bracht de bijna vergeten geschiedenis van de Koloniën van Weldadigheid zeer mooi, in woord en beeld. Als er iemand een lans weet te breken voor een Dementievriendelijk Oirschot, dan was het wel Miriam Termeer met haar gloedvol betoog. Internetverslaving: Herm Kisjes weet het luchtig én informatief te brengen. Ondergetekende leidde het publiek een stukje door de wondere wereld van het dorpsnieuws, waarna Michel Bergman zijn dirigeerkwaliteiten vertaalde naar persoonlijke ontwikkeling en het publiek via 'Hey Jude' meenam in een bijzondere gezamenlijke ervaring, als natuurlijke brug naar de muzikale afterparty van Remon van Voorenberghe en Toon Capel. Een zeer jubileumwaardige editie, met weer tal van mooie ontmoetingen, waarbij de diversiteit en de balans weer heel dik in orde was. De vergelijking 'De Oirschotse versie van Beers' Gebuurt' ligt voor de hand natuurlijk, maar het blijft toch een heel eigen concept, waar nog lang geen sleet op zit.

Meer berichten